Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νέο πακέτο αμερικανικών κυρώσεων κατά του ισχυρότερου συμμάχου της Τουρκίας-Τέλος τα όπλα για την Ισλαμαμπάντ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν περισσότερες από 20 φορείς και οργανισμούς στην μαύρη λίστα εξαγωγών τους, κατηγορώντας τους πως υποστηρίζουν την ανάπτυξη στρατιωτικών προγραμμάτων στο Ιράν και στο Πακιστάν, αλλά και πως συνδράμουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κινεζικού στρατού.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα από τις ΗΠΑ, οι κυρώσεις αφορούν συνολικά 26 διαφορετικούς φορείς, οι 16 από τους οποίους βρίσκονται στο Πακιστάν.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως από το νέο πακέτο κυρώσεων της Ουάσιγκτον ο «αδελφικός σύμμαχος» της Τουρκίας, το Πακιστάν, έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Πανικός στην Ισλαμαμπάντ

Όταν μία εταιρεία ή οργανισμός εισέρχεται στην μαύρη λίστα εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών σημαίνει πως από εδώ και στο εξής περιορίζεται η ικανότητά της να αποκτάει προϊόντα και τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης χωρίς την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι 26 εταιρείες από το Πακιστάν, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο αποκαλύφθηκε πως συνδέονται με προγράμματα ανάπτυξης όπλων και drones στον ιρανικό στρατό και με διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικοί οι πακιστανικές εταιρείες φαίνεται πως πλούτιζαν από αυτά τα συμβόλαια, πράγμα που σημαίνει πως οι κυρώσεις εναντίον τους αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα τόσο για την Ισλαμαμπάντ όσο και για την Τεχεράνη.

Η μαύρη λίστα εξαγωγών των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείου που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της εξαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας σε ξένες εταιρείες που θεωρείται πως απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας ή παραβιάζουν πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως προαναφέραμε, αν εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την λίστα επιθυμούν να αποκτήσουν αμερικανικό εξοπλισμό πρέπει να υποβάλουν ειδικό αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση. Να σημειώσουμε βέβαια πως συνήθως αιτήματα εταιρειών που βρίσκονται στην μαύρη λίστα απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες πακιστανικές εταιρείες έχουν αποκτήσει μία «ζεστή» θέση στην αμερικανική μαύρη λίστα, δημιουργώντας πονοκεφάλους στην Ισλαμαμπάντ και στους συμμάχους της. 

Στο πρόσφατο παρελθόν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 7 πακιστανικές εταιρείες επειδή πιστεύονταν πως συνδέονται με προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων για τις ίδιες τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εννοείται πως δεν είναι προς το συμφέρον του Πενταγώνου να εξελίξει το Πακιστάν την πυρηνική του τεχνολογία, μία τεχνολογία που η Ισλαμαμπάντ σκέφτεται σοβαρά να μοιραστεί με τους Τούρκους στο μέλλον.

 

Tags
Back to top button