Μετά το με το κοινό ποτήριο Ρ/Καθολικών-Προτεσταντών, ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα οικουμενιστικής παραζάλης έρχεται στο φως. Η ΑγγλικανικoΚαθολική Διεθνής Θεολογική Επιτροπή (ARCIC) συνέχισε από τις 10 Μαΐου έως τις 12 Μαΐου την ανάπτυξη ενός εγγράφου με τίτλο «Εκκλησίες και ηθική κρίση - Υποστηρικτικός διάλογος για την οικοδόμηση της επικοινωνίας».
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Το προσχέδιο του εγγράφου παρουσιάστηκε από την συμπρόεδρο της ομάδας εργασίας και σύμβουλο της ARCIC, Miriam Vilens και τον Δρ David Kirchhofer, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία του.
Η Αγγλικανική-Καθολική Διεθνής Θεολογική Επιτροπή ιδρύθηκε το 1969 με κοινή πρωτοβουλία του Αγγλικανικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου και της τότε Γραμματείας για τη Χριστιανική Ενότητα. Πριν από αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Michael Ramsey και ο Πάπας Παύλος VI υπέγραψαν κοινή δήλωση στις 24 Μαρτίου 1966, στην οποία εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργήσουν στενότερες επαφές των Εκκλησιών και να ξεκινήσουν έναν θεολογικό διάλογο με βάση την παράδοση του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας. Τότε χρονολογείται η αρχή του επίσημου διαλόγου, αν και στην πράξη οι θεολογικές συζητήσεις ξεκίνησαν αρκετά χρόνια αργότερα. Όσον αφορά την εμπειρία, ο διάλογος Αγγλικανών-Καθολικών προηγείται των διαλόγων της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας με άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες.
Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί δύο στάδια της εργασίας της Αγγλικανικής-Καθολικής Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής. Το πρώτο στάδιο διήρκεσε από το 1970 έως το 1982 και αφορούσε την Ευχαριστία, το μυστήριο της ιεροσύνης και τη φύση της εκκλησιαστικής εξουσίας. Το δεύτερο στάδιο (από το 1983 έως το 2011) ήταν αφιερωμένο στο δόγμα της Σωτηρίας και της Μητέρας του Θεού. Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκαν κοινά έγγραφα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τόσο τις συμπεφωνημένες θέσεις όσο και τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Το τρίτο στάδιο του διαλόγου συνεχίζεται από το 2011. Επικεντρώνεται στην ανάλυση της ουσίας της Εκκλησίας ως τοπικής και καθολικής κοινότητας των πιστών, καθώς και της ηθικής διδασκαλίας της. Το θέμα της κοινότητας επισημάνθηκε ήδη στην κοινή δήλωση “Walking Together on the Way” τον Μάιο του 2017.
Του ARCIC-III προεδρεύουν επί του παρόντος ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης Philip Freer και ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπο του Μπέρμιγχαμ Bernard Longley.