Χωρίς χειροπιαστές δεσμεύσεις των δανειστών για ελάφρυνση του χρέους στις βαλίτσες τους, αλλά με τον «λογαριασμό» των νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και των νέων μέτρων για μετά το 2018, επιστρέφει από την Ουάσιγκτον η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, φέρνοντας μαζί της και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως φαίνεται πως άφησε στην Ουάσιγκτον και τις υποσχέσεις για «χαλάρωση» της λιτότητας και των στόχων για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Η ελληνική διαπραματευτική ομάδα δείχνει σαν να «μέθυσε» από την… επιτυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ που πέτυχε το 2016 (3,9% του ΑΕΠ όπως αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η Eurostat ή 4,19% όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση με βάση τους κανόνες του Μνημονίου) και πανηγυρίζει επειδή απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει να φέρει σε πέρας και τα επόμενα χρόνια τέτοιες δύσκολες αποστολές –που μόνον το ΔΝΤ πλέον λέει πως δεν μπορεί να πετύχει μια εξουθενωμένη από την κρίση χώρα όπως η Ελλάδα.
Έρχονται τα νέα μέτρα
Από την Τρίτη (ή Τετάρτη το αργότερο) αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση με τα μέτρα που θα ψηφιστούν ως τις 15 Μαΐου. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν είχαν ακόμα δοθεί στην κυβέρνηση τα προσχέδια συμφωνίας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξέρει πως τα μέτρα λιτότητας θα κλείσουν «εδώ και τώρα», ενώ για το χρέος θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη -ίσως και μήνες- για να ωριμάσουν οι αποφάσεις. Ευελπιστεί πάντως να έχει στα χέρια του τουλάχιστον την «τεχνική συμφωνία» και την «έκθεση συμμόρφωσης» από τους Θεσμούς, πριν πάει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί θέλει όμως, εκτός από τα επίχαιρα για το κλείσιμο της συμφωνίας, να ακούσει και κάποιες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ότι θα εργαστούν για να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική ρύθμιση του ελληνικού χρέος. Από την Ουάσιγκτον πάντως ήδη την Παρασκευή, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προϊδέασε ότι το Ταμείο θα αρκεστεί απλώς σε ένα «περίγραμμα» συμφωνίας και δεν θα πιέσει τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα που (από το 2012) έχουν υποσχεθεί για την Ελλάδα.
Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες:
-Θα συμφωνηθεί πώς κλείνουν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους που ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Θα κριθεί επίσης η τύχη για τις ανατροπές στα Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις) αλλά κάποιες από τις αποφάσεις ίσως ισχύσουν μετά το 2018 ή ενδεχομένως να μετατεθούν για το φθινόποωρο και την 3η αξιολόγηση.
-Θα ψηφιστούν τα μέτρα περικοπών 2% του ΑΕΠ με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολογήτου στα 5600 ευρώ το 2020. Αυτά είναι άσχετα με την 2η αξιολόγηση, αλλά απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση επιμένει ακόμα ότι δεν θα ψηφιστούν αν δεν δει χειροπιαστές αποφάσεις για το χρέος, το πιθανότερο είναι ότι θα τα ψηφίσει από τώρα, ενώ οι αποφάσεις των δανειστών θα έρθουν μετά.
-Θα ετοιμαστεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU) με τους Ευρωπαίους δανειστές και θα συνταχθεί και το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP). Εκεί θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της «τρύπας» 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ που βλέπει το Ταμείο για το 2018 (προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί 3,5% που έχει συμφωνηθεί) και αν θα αρκεστεί στα μέτρα του ψηφισμένου «κόφτη» δαπανών (κατά 60% περικοπές συντάξεων) ή θα απαιτήσει και άλλα νέα μέτρα πριν το 2019.
Λιτότητα χωρίς τέλος
Η ανακοίνωση του πλεονάσματος των 7,2 δισ. ευρώ (4,19% του ΑΕΠ κατά Πρόγραμμα) φαίνεται πως ανέτρεψε πάντως την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης. Με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης, υποστηρίζει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπερνούν τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, παρότι η έως πρότινος «γραμμή» της κυβέρνηση ήταν να τονίζει πως δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμα για πολλά χρόνια μετά το 2018 όπως επιμένει να ζητά το Βερολίνο. Πιθανώς η κυβέρνηση να αφήνει τον επιχείρημα αυτό στο ΔΝΤ, που δέχεται όμως ήδη «μπούλινγκ» από τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε επειδή τα στοιχεία για το πλεόνασμα δείχνουν πως έπεσε έξω σε αυτό το επιχείρημα.