Nέο φάουλ είχαμε από την αριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας. Δυστυχώς από τότε που έδιωξαν στην ουσία τον Σαλβίνι με πραξικοπηματικό τρόπο, έχουμε και αλλαγή ρώτας από την Ρώμη.
Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί τον Ελληνισμό, δημιουργώντας τετελεσμένα στην Α. Μεσόγειο, η Ιταλία έστειλε για δεύτερη φορά φρεγάτα για άσκηση με τους Τούρκους.
Μπορεί να είναι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όμως ακόμα και για συμβολικό λόγο θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση η Ρώμη.
Μην ξεχνάμε πως η Ιταλία έχει άμεσα συμφέροντα στη Λιβύη, εκεί όπου Ερντογάν πάει να πατήσει πόδι.
Όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός του Τουρκικού ΥΠΑΜ, οι φρεγάτες TCG GİRESUN, TCG GÖKOVA, TCG GÖKSU και TCG SALİHREİS έκαναν ναυτικές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο με την Ιταλική φρεγάτα ITS ZEFFIRO.
Εμείς περιμένουμε Ιταλικές φρεγάτες για να περιπολούν στη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά προς το παρόν οι Ιταλοί κάνουν ασκήσεις με το τουυρκικό ναυτικό και μάλιστα με πλοία που συμμετέχουν στην τουρκική “Ασπίδα της Μεσογείου»!
Όλα αυτά, ενώ την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα μεταβούν στη Ρώμη στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και θα έχουν συνεργασία με ομολόγους τους του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να επικαιροποιηθεί η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος. Απώτερος σκοπός των επαφών μεταξύ Αθήνας και Ρώμης είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο.
Το θέμα αυτό σχετίζεται με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας η επίλυση ή έστω η εξομάλυνση αυτών των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασχετικά στην επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Σημειώνεται, ότι το 2009 η Αλβανία υπαναχώρησε από την υπογραφή ΑΟΖ με την Ελλάδα εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν από την Τουρκία.
Πλέον με την Ιταλία η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση όπου εκκρεμεί και μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να επισφραγίσουν τις συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Παράλληλα κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος της Ιταλίας και για τις εσωτερικές ισορροπίες στη Λιβύη μεταξύ Χαφτάρ και Σαράζ. Από τις ισορροπίες αυτές θα κριθεί σε ένα βαθμό και η τύχη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης.