
Ένα νέο, υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνιών ετοιμάζεται για την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, με στόχο να αντικαταστήσει την παρωχημένη τεχνολογία του 2004 που χρησιμοποιείται σήμερα και να καλύψει τα σοβαρά κενά ασφαλείας και λειτουργικότητας.
Για παράδειγμα οι νέες τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσουν ξένες δυνάμεις, πράκτορες ή ακόμη και το οργανωμένο έγκλημα είναι πολύ πιο προηγμένες και καθιστούν το σημερινό καθεστώς επικοινωνιών διάτρητο, ενώ την ίδια ώρα είναι ευάλωτο σε πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα, όπως οι τυχαίες συνακροάσεις.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζουν ένα νέο σύστημα επικοινωνίας που φέρνει τρία καινούργια στοιχεία που σήμερα δεν υπάρχουν:
– Πρώτον, απόλυτη κρυπτογράφηση των συνομιλιών, δεύτερον, μεγαλύτερη κάλυψη σε όλη την επικράτεια και τρίτον, διαλειτουργικότητα και ενιαία επιχειρησιακή δράση.
Για τον πρώτο τομέα, δηλαδή την απόλυτη κρυπτογράφηση των επικοινωνιών, προβλέπεται η δημιουργία μιας «επικοινωνιακής ομπρέλας» που θα ενσωματώνει τις υφιστάμενες υποδομές, τα υπό σχεδιασμό δίκτυα DMR, τα εμπορικά δίκτυα κινητών επικοινωνιών LTE/5G και δορυφορικές λύσεις, η οποία θα έχει ως βάση το υπάρχον δίκτυο κεραιών. Παράλληλα, θα υπάρχει ξεχωριστό cloud αποθήκευσης και διαχείρισης των επικοινωνιών μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται πως αυτές δεν θα μπορούν να υποκλαπούν.
– Δεύτερον, ο πάροχος θα αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει στο ήδη υπάρχον δίκτυο από κεραίες, καινούργιες, ώστε να μπορεί να καλυφθεί κάθε πιθανό και δύσβατο σημείο της χώρας που μπορεί να χρειαστεί επικοινωνία των σωμάτων ασφαλείας. Επιπλέον το νέο σύστημα προβλέπει τη μετάβαση από τα αναλογικά συστήματα επικοινωνίας σε ένα ενοποιημένο δίκτυο που θα συνδυάζει πλήθος σύγχρονων υποσυστημάτων. Η «επικοινωνιακή ομπρέλα» που προαναφέρθηκε θα δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στα σώματα ασφαλείας να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα κάθε φορά το βέλτιστο δίκτυο.
– Τέλος, το τρίτο στοιχείο που θα φέρει στις επικοινωνίες το νέο σύστημα είναι η διαλειτουργικότητα. Σήμερα σε μία κρίση, για παράδειγμα μία μεγάλη φωτιά, για να επικοινωνήσει η ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται στην περιοχή με την Πυροσβεστική που επίσης είναι στην περιοχή, αυτό πρέπει να γίνει μέσω… κέντρου. Με το νέο σύστημα θα μπορούν οι επικοινωνίες να συνδέονται σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά και όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν απευθείας επικοινωνία, ενώ παράλληλα επειδή ο παλιός ασύρματος θα αντικατασταθεί ουσιαστικά από ένα κινητό τηλέφωνο προηγμένης τεχνολογίας τα σώματα ασφαλείας θα έχουν υψηλής ποιότητας επικοινωνία φωνής, εικόνας και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Τι θα προσφέρει αυτός ο νέος τρόπος επικοινωνιών; Πλην της ασφάλειας που θα παρέχει στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τις εσωτερικές τους επικοινωνίες, το νέο σύστημα έχει ως τελικό στόχο οι κρατικές υπηρεσίες να καταστούν καλύτερες. Τα νέα δίκτυα επικοινωνίας σημαίνουν ότι η Πυροσβεστική, μια αστυνομική περιπολία και εν δυνάμει όλα τα σώματα ασφαλείας θα φτάνουν ταχύτερα και πιο συντονισμένα στα σημεία «αιχμής».