Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Νεα στοιχεία για τις τελευταίες κινήσεις του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Reina

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις τελευταίες κινήσεις του δράστη πριν το μακελειό στο νυχτερινό κλαμπ Ρέινα στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα “Μιλιέτ” ο δράστης μόλις τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά είχε νοικιάσει σπίτι στην περιοχή Μπασάκσεχίρ, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε μία αρκετά καλή περιοχή στην οποία διαμένουν άτομα από την μεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη.

Την ίδια ώρα η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το τηλέφωνο του δράστη. Η έρευνα έδειξε ότι οι συνεννοήσεις γινόταν μέσω της εφαρμογής WhatsApp και Telegram. Στις καταχωρήσεις του βρέθηκε ένα γνωστό στις αρχές όνομα. Πρόκειται για τον Τατζίκ Ιλίας, που το πραγματικό του όνομα είναι Μουχάμεντ Κερίμ. Είναι Ουζμπέκος και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στις καταχωρήσεις εντοπίστηκε επίσης, άλλο ένα όνομα, εκείνο του Ιλίας Μαμασαρίποφ, τον οποίο η αστυνομία συνέλαβε αμέσως μετά την επίθεση στο Ρέινα.

Στην Κωνσταντινούπολη η εκπαίδευση στον ISIS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει η αστυνομία, ο δράστης μιλάει αραβικά, ρωσικά και ουζμπεκικά. Από το Ικόνιο ήρθε στην Κωνσταντινούπολη με άλλα δύο άτομα, τα οποία αναζητούνται. Έζησε ένα διάστημα στο Πακιστάν και μετά στο Ιράν, όπου συνελήφθη αλλά κατάφερε να διαφύγει και να φτάσει στην Τουρκία. 

Στην Πόλη διέμεινε αρχικά στην περιοχή Σεφάκιοϊ, όπου ήρθε σε επαφή με τον Γιουσούφ Χότζα. Τότε σύμφωνα με τις πληροφορίες αρχίζει η εκπαίδευσή του στον ISIS.

Το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου ο δράστης έφυγε από το νέο του σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή Μπασάκσεχίρ με κατεύθυνση προς την περιοχή Ζεϋτίνμπουρνού, προκειμένου να συναντήσει κάποιον ή κάποιους. 

Όταν η αστυνομία εντόπισε αυτό το σπίτι, οι ένοικοι του το είχαν εγκαταλείψει. Η αστυνομία προσπαθεί να συνδυάσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της προκειμένου να βρει με ποιον ή ποιους συναντήθηκε σε αυτό το σπίτι.

Αφού έγινε η επίθεση επιβιβάστηκε σε 4 διαφορετικά ταξί μέχρι που έφτασε στο καφέ «Μουράτ πασά» στην περιοχή Ζεϋτίνμπουρνού, όπου πέρασε τη νύχτα. Την επομένη το πρωί, γύρω στις 10:00 συναντήθηκε με κάποιον  έξω από το καφέ, μετά μπήκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε μαζί με τον οδηγό. Από εδώ και έπειτα η αστυνομία χάνει τα ίχνη τους.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, η χωροφυλακή και οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Σελίμπασα, μία παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν ότι κάποιοι που ενδεχομένως να βοήθησαν τον ένοπλο δράστη βρίσκονται εκεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, αλλά τουλάχιστον 36 είναι εκείνοι που έχουν συλληφθεί από την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πιθανώς Ουιγούρος ο δράστης

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο δράστης θεωρείται πως είναι Ουιγούρος από την κεντρική Ασία και μεταξύ των συλληφθέντων στην Σελίμπασα βρίσκονται και Ουιγούροι. Οι Ουιγούροι είναι μία κυρίως μουσουλμανική τουρκόφωνη μειονότητα της δυτικής Κίνας με κοινότητες ανά την κεντρική Ασία και την Τουρκία.

Ο δράστης ενδέχεται να είχε εκπαιδευτεί στη Συρία και να γνώριζε καλά τις τακτικές του ανταρτοπολέμου, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ότι ο άντρας είναι πιθανόν Ουιγούρος δήλωσε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber, ο Καϊνάκ ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο δράστης να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, πρόσθεσε όμως ότι οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πιο πιθανό να έχουν αποτέλεσμα. Ο ίδιος δήλωσε πως ο ένοπλος έδρασε μόνος, αλλά μπορεί να είχε λάβει βοήθεια από άλλους.

Tags
Back to top button