
Νέα στοιχεία έχουν απαλλάξει τον Σκωτσέζο… αποδιοπομπαίο τράγο της τραγωδίας του Τιτανικού: Τον πρώτο αξιωματικό του Τιτανικού Γουίλιαμ Μέρντοχ - Για χρόνια, ο αξιωματικός κατηγορούνταν ότι δωροδοκήθηκε, εγκατέλειψε τη θέση του και μάλιστα απεικονίστηκε να πυροβολεί έναν επιβάτη στην ταινία του Τζέιμς Κάμερον
Πλέον, νέα στοιχεία έχουν απαλλάξει τον Σκωτσέζο… αποδιοπομπαίο τράγο της τραγωδίας: Τον πρώτο αξιωματικό του Τιτανικού Γουίλιαμ Μέρντοχ. Ο 39χρονος τότε αξιωματικός ήταν στη γέφυρα κατά τη σύγκρουση και υπεύθυνος για τις σωστικές λέμβους στη δεξιά πλευρά του πλοίου.
Για χρόνια, ο αξιωματικός Μέρντοχ κατηγορούνταν ότι δωροδοκήθηκε, εγκατέλειψε τη θέση του και μάλιστα απεικονίστηκε να πυροβολεί έναν επιβάτη στην ταινία του Τζέιμς Κάμερον.
Τώρα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά, τρισδιάστατες σαρώσεις δείχνουν ότι ο αξιωματικός Μέρντοχ δεν εγκατέλειψε τη θέση του, αλλά πέθανε βοηθώντας τους επιβάτες να διαφύγουν μέχρι το τέλος, σύμφωνα με την .
Η εταιρεία σάρωσης βαθέων υδάτων Magellan έχει τραβήξει 715.000 φωτογραφίες του ναυαγίου του Τιτανικού σε βάθος 12.500 μέτρων κάτω από τον Ατλαντικό.
Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic, ο αναλυτής του Τιτανικού Παρκς Στίβενσον αποκαλύπτει πώς αυτό το τεράστιο ψηφιακό μοντέλο υποστηρίζει την αθωότητα του αξιωματικού Μέρντοχ.
Οι σαρώσεις δείχνουν ότι η μαούνα - ένας τύπος γερανού που χρησιμοποιείται στα πλοία - στο σταθμό του αξιωματικού Μέρντοχ ετοιμαζόταν να βγάλει στη θάλασσα μια σωσίβια λέμβο όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε.
Αυτό ενισχύει τη μαρτυρία επιζώντων μελών του πληρώματος ότι ο Μέρντοχ, κατά τη στιγμή του θανάτου του, παρασύρθηκε από κύμα καθώς αποβίβαζε μια ακόμη ομάδα επιβατών σε ασφαλές σημείο.
Ο Γουίλιαμ ΜακΜάστερ Μέρντοχ γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1873 στην πόλη Dalbeattie της Σκωτίας και υπηρέτησε σε πολλά πλοία πριν τελικά προαχθεί στη θέση του αξιωματικού στον Τιτανικό.
Τον Σεπτέμβριο του 1907 παντρεύτηκε μια δασκάλα από τη Νέα Ζηλανδία, την Άντα Φλόρενς Μπανκς - αλλά η τελευταία φορά που θα έβλεπε τη σύζυγό του ήταν στις 10 Απριλίου 1912, πριν ο Τιτανικός αναχωρήσει από το Σαουθάμπτον.
Όταν ο Τιτανικός προσέκρουσε στο παγόβουνο στις 11:40 το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912, ο αξιωματικός Μέρντοχ ανέλαβε την εκκένωση της δεξιάς πλευράς του πλοίου.
Διαμάχη για τον Γουίλιαμ Μέρντοχ
Ωστόσο, το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των ωρών που ακολούθησαν αποτελεί αντικείμενο διαμάχης.
Αρκετοί επιζώντες αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν έναν αξιωματικό να πυροβολεί έναν ή δύο άνδρες που έτρεχαν προς μια σωσίβια λέμβο και στη συνέχεια να πυροβολεί τον εαυτό του.
Για χρόνια, αυτός ο ανώνυμος αξιωματικός θεωρήθηκε ότι ήταν ο αξιωματικός Μέρντοχ - μια ιδέα που επαναλήφθηκε στην κινηματογραφική μεταφορά του Τιτανικού από τον Τζέιμς Κάμερον.
Όμως, άλλα κομμάτια μαρτυριών διαφωνούσαν με αυτή την αρνητική ερμηνεία.
Συγκεκριμένα, ο δεύτερος αξιωματικός Τσαρλς Λάιτολλερ ισχυρίστηκε ότι είδε τον αξιωματικό Μέρντοχ από την κορυφή του καταστρώματος καθώς τον παρέσυρε η θάλασσα.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Λάιτολλερ, ο αξιωματικός Μέρντοχ είχε ετοιμάσει μια τελευταία σωσίβια λέμβο όταν το πλοίο έγειρε ξαφνικά, στέλνοντας ένα κύμα να παρασύρει το κατάστρωμα.
Ενώ ορισμένοι επιβάτες κατάφεραν να μπουν στη σωσίβια λέμβο, ο αξιωματικός Μέρντοχ παρασύρθηκε και το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Τέλος, η ακριβέστερη τρισδιάστατη σάρωση του Τιτανικού που έχει παραχθεί ποτέ αποκάλυψε στοιχεία που υποστηρίζουν τη μαρτυρία του Λάιτολλερ.
Ο Παρκς Στίβενσον λέει: «Αυτός ο μοχλός είναι σε θέση ανύψωσης, που σημαίνει ότι το πλήρωμά του ουσιαστικά προσπαθεί να ετοιμάσει μια σωσίβια λέμβο». Και προσθέτει: «Αυτό συμπίπτει με την περιγραφή του δεύτερου αξιωματικού Λάιτολλερ».
Αυτό υποδηλώνει ότι ο αξιωματικός Μέρντοχ δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση του και συνέχισε να προσπαθεί μέχρι το τέλος.
Ο γερανός «στέκεται ως βουβή μαρτυρία που υποστηρίζει την εκδοχή του Λάιτολλερ για τα γεγονότα, επειδή το να βρίσκεται σε θέση ανύψωσης είναι ακριβώς αυτό που περιέγραψε».
Παρά την κακή φήμη του και τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, ο αξιωματικός Μέρντοχ θεωρείται πλέον γενικά ότι ενήργησε για να σώσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.
Σε αντίθεση με ορισμένους από τους άλλους αξιωματικούς που επέβαιναν στο πλοίο, ο αξιωματικός Μέρντοχ αγνόησε τη διαταγή να σταλούν πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά και επέτρεψε και στους άνδρες να επιβιβαστούν στις βάρκες.
Είχε μετανιώσει ο Τζέιμς Κάμερον
Μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Τιτανικός», οι επιζώντες συγγενείς του Μέρντοχ και οι κάτοικοι της γενέτειράς του Dalbeattie της Σκωτίας παραπονέθηκαν ότι η ταινία είχε βλάψει την ηρωική του φήμη.
Τελικά, ο τότε αντιπρόεδρος της Fox Σκοτ Νίσον πήγε στο Dalbeattie για να παραδώσει προσωπικά μια συγγνώμη στην οικογένεια Μέρντοχ και δώρισε 5.000 λίρες στο Γυμνάσιο Dalbeattie για να χρηματοδοτήσει το βραβείο μνήμης Γουίλιαμ Μέρντοχ.
Δύο χρόνια πριν, ο Τζέιμς Κάμερον μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του National Geographic «Titanic: 20 Years Later», παραδέχτηκε ότι μετάνιωσε που πρόσθεσε τη σκηνή με τον αξιωματικό Μέρντοχ: «Πήρα το θάρρος να δείξω [τον Μέρντοχ] να πυροβολεί κάποιον και στη συνέχεια να πυροβολεί τον εαυτό του... Δεν ξέρω αν το έκανε αυτό, αλλά ξέρετε, ο παραμυθάς μέσα μου λέει, “Ω”. Αρχίζω να συνδέω τις τελείες. Ήταν σε υπηρεσία, κουβαλάει όλο αυτό το βάρος μαζί του, τον έκανε έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα».
Ζητώντας συγγνώμη που συμπεριέλαβε τη σκηνή, ο Κάμερον δήλωσε: «Δεν σκεφτόμουν ότι είμαι ιστορικός και νομίζω ότι δεν ήμουν τόσο ευαίσθητος για το γεγονός ότι η οικογένειά του, οι επιζώντες του, μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι από αυτό, και έτσι έγινε. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν γυρίζεις μια ταινία, ακόμα κι αν είσαι ο βασιλιάς του κόσμου».
Ο Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον κέρδισε 11 βραβεία Όσκαρ το 1998, μεταξύ των οποίων τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, καθώς επίσης και τεχνικά βραβεία.