Παρόλο που οι νέοι ενήλικες από όλη την Ευρώπη δεν θα προσευχηθούν το νέο έτος μαζί στο Τορίνο, συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά για να το κάνουν και να επικεντρωθούν σε τρόπους αύξησης της ενότητας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, αναφέρουν ρ/καθολικά ΜΜΕ.
Η συνάντηση στο Τορίνο, που είχε ήδη αναβληθεί από το 2020, επαναπρογραμματίστηκε για τον Ιούλιο, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος του Τορίνο Cesare Nosiglia αποφάσισε να προχωρήσει με μια ειδική έκθεση της Σινδόνης του Τορίνο, του λινένιου υφάσματος που πολλοί Ρ/Καθολικοί πιστεύουν ότι είναι το νεκρικό σάβανο του Ιησού.
Ο αδελφός Alois, ηγούμενος της κοινότητας Taizé, ενώθηκαν χθες με νέους ενήλικες από το Τορίνο και τη γύρω περιοχή για να προσευχηθούν μπροστά στο σάβανο. Δεκάδες χιλιάδες νέοι αναμένεται να τους ακολουθήσουν διαδικτυακά σήμερα.
Η έκθεση ήταν μέρος της ετήσιας οικουμενικής προσευχής της κοινότητας του Taizé στο τέλος του έτους, η οποία υποστηρίχθηκε από προσευχές και μηνύματα από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο και άλλους ηγέτες.
"Η συνάντησή σας πραγματοποιείται σε μια εποχή που υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας", έγραψε ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, γραμματέας του Βατικανού, ο οποίος διαβεβαίωσε τους νεαρούς ενήλικες για την ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου.
Οι νέοι, είπε, έχουν πολλά και βαρυσήμαντα ερωτήματα στο μυαλό τους: "Έχει ο πλανήτης μας μέλλον; Ποιες ευθύνες πρέπει να αναλάβουμε για να εξασφαλίσουμε την προστασία του και να καταστήσουμε τη γη κατοικήσιμη; Καθώς οι πολώσεις αυξάνονται, πώς μπορούμε, σύμφωνα με το θέμα σας για το επόμενο έτος, να γίνουμε οικοδόμοι της ενότητας;
"Αντί να ενδώσετε στην ηττοπάθεια και να ξεφύγετε από αυτά τα ερωτήματα, αποφασίσατε να τα αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο, να αναζητήσετε από κοινού, να προσευχηθείτε, να ακούσετε τον λόγο του Θεού, να τον αφήσετε να ρίξει φως στις όλο και πιο πολύπλοκες ανθρώπινες καταστάσεις", έγραψε ο καρδινάλιος.
Η περιγραφή της Πεντηκοστής στις Πράξεις των Αποστόλων δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στην προσευχή για να βιώσουμε τη δύναμη και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, είπε, διότι "είναι όταν είμαστε μαζί, που το Πνεύμα του Θεού φυσάει με ιδιαίτερο τρόπο".
Οι νέοι χριστιανοί της Ευρώπης, είπε, δεν αποστρέφουν το βλέμμα τους από τον ανθρώπινο πόνο και τα κραυγαλέα προβλήματα της σημερινής στιγμής, αλλά τα εξετάζουν και εξετάζουν τον εαυτό τους για να δουν πώς μπορούν να συμβάλουν σε λύσεις.
Ενώ δεν λείπουν τα θέματα της αγωνίας, δεν είναι λιγότερο αλήθεια ότι το Πνεύμα του Θεού δεν παύει ποτέ να εργάζεται και να αναδεικνύει δημιουργούς της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης και της ενότητας, έγραψε ο καρδινάλιος Παρολίν.
Πάπας: Ο Θεός μας δείχνει μέσω της γέννησης του Ιησού τον δρόμο της συνάντησης και του διαλόγου
Βαρθολομαίος
Ενθαρρύνοντας τους νέους να εξερευνήσουν σε βάθος τη ρυθμική ηρεμία των ψαλμών του Ταιζέ και τις μακρές στιγμές σιωπής που αποτελούν μέρος της προσευχής του Ταιζέ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους είπε ότι η προσδοκία ότι όλα θα συμβούν αμέσως "τροποποιεί βαθιά την ικανότητά μας να εκτιμούμε και να συλλογιζόμαστε την ομορφιά ενός κόσμου που, αν και ακίνητος, βρίσκεται ωστόσο σε συνεχή μεταμόρφωση".
Ο Πατριάρχης είπε ότι δεν ζητά από τους νέους να αποφύγουν την τεχνολογία ή την επιστήμη, η οποία, για παράδειγμα, οδήγησε στην παραγωγή σε χρόνο ρεκόρ του εμβολίου κατά του Covid-19, αλλά προειδοποίησε κατά της "υπερβολικής αγάπης για τη δική μας δύναμη, εντελώς αποσυνδεδεμένη από τη μόνη δύναμη που έχει σημασία, αυτή της αγάπης".
Η ενότητα που χρειάζεται ο κόσμος και που οι νέοι θέλουν να βοηθήσουν να καλλιεργηθεί μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο με την ταπεινότητα, είπε. "Η ενότητα έχει τις ρίζες της στην ταπεινότητα. Είναι το τέλειο σκηνικό της, το σημάδι της ελπίδας με το οποίο θα αρθούν όλες οι διαιρέσεις μας".
Ο αιδεσιμότατος Christian Krieger, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών, είπε στους νέους ότι "στην καρδιά του κατακερματισμένου κόσμου μας, στην καρδιά των κατακερματισμένων κοινωνιών μας, στην καρδιά της ανθρωπότητας που παλεύει με τις υπερβολές του ατομικισμού, η ιστορία των Χριστουγέννων έρχεται ως σημάδι ενότητας".
Τους ζήτησε να εξετάσουν τις συναντήσεις που περιγράφονται στην ιστορία των Χριστουγέννων: τους αγγέλους και τους βοσκούς, τους Μάγους, τον ουρανό και την ίδια τη Γη.
Αυτές οι συναντήσεις, είπε, δείχνουν πώς στον Χριστό, "ο Θεός προσφέρει τον εαυτό του στον κόσμο μας και στην ανθρωπότητα ως δεσμό ενότητας. Φέρνει κοντά ντόπιους και ξένους, λόγιους και απλούς ανθρώπους, ουράνια όντα και εκείνους που πατούν τη γη. Καθαρίζει τους μπλοκαρισμένους ορίζοντες ενός νεαρού ζευγαριού που βρίσκεται σε δυσκολία με μια πρόωρη γέννηση. Στον Χριστό, ο Θεός αποκαλύπτεται ως δεσμός ενότητας".