Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επιστολή ετοιμάζει ο Τσακαλώτος – Tι θα ζητήσει από τους Θεσμούς και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει

Νέα επιστολή προς τους θεσμούς ετοιμάζεται να στείλει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που το ΔΝΤ παρεμβαίνει με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις και εγγυήσεις για μετά το 2018, ζητώντας ως αντάλλαγμα τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση, επιβεβαιώθηκε και από το Euro Working Group (EWG), το οποίο αποφάσισε ότι για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (δημοσιονομικό κενό, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενέργεια κλπ).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νέες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση μπλοκάροντας κάθε προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου για την… μετά ΔΝΤ εποχή στις διαπραγματεύσεις και την τύχη του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος, περιπλέκουν με… μαεστρία το «κουβάρι» της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί απόλυτα ο πρωταρχικός του στόχος για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και εξάντληση της ρευστότητας του Δημοσίου, προκειμένου να φορεθεί ευκολότερα το «κοστούμι» των σκληρών μέτρων που ήδη έχουν ετοιμάσει οι δανειστές για την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Schaeuble, δεν άφησε κανένα περιθώριο για λύση εάν τελικά το ΔΝΤ αποχωρήσει από την Ελλάδα, καθώς ξεκαθάρισε ότι «θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις», αποτελεσματικότερη επιβολή όσων συμφωνήθηκαν και έγκριση της νέας συμφωνίας από το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι εξ ορισμού χρονοβόρες, η έγκριση του Γερμανικού Κοινοβουλίου κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται, ενώ επιπλέον θα απαιτηθεί η συγκατάθεση και των υπολοίπων κοινοβουλίων της ευρωζώνης, την ώρα που το ολλανδικό και το γαλλικό θα διαλυθούν σύντομα λόγω εκλογών.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Schaeuble δεν μιλάει για μια απλή αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), του οποίου ο ρόλος θα ενισχυθεί, αλλά για μια νέα συμφωνία, που θα διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και για μια πενταετία τουλάχιστον.

Συνεπώς, η επιβολή σκληρών νέων μέτρων, όπως η δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, επικρέμεται ως «Δαμόκλειος σπάθη» είτε αποχωρήσει είτε παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει έναν ενισχυμένο αυτόματο «κόφτη» και μετά το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο γύρω από τις δηλώσεις Schaeuble και τότε θα διαφανούν οι πραγματικές του προθέσεις.

Tags
Back to top button