Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA γιορτάζει τη δεύτερη επιστημονική του επέτειο με μια εκπληκτική εικόνα ενός διδύμου αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, γνωστού ως Arp 142. Αυτοί οι γαλαξίες, που ονομάζονται Πιγκουίνος (NGC 2936) και Αυγό (NGC 2937), εμπλέκονται σε έναν κοσμικό χορό που ξεκίνησε πριν από 25 έως 75 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το
Οι προηγμένες δυνατότητες του James Webb του επιτρέπουν να καταγράφει εικόνες και λεπτομερή φάσματα στο υπέρυθρο φως, αποκαλύπτοντας πτυχές του σύμπαντος που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι.
James Webb: Πώς σχηματίζεται ένας πλανήτης
Δείτε βίντεο του
Ο γαλαξίας Πιγκουίνος, αρχικά ένας σπειροειδής γαλαξίας, διαθέτει τώρα μια εντυπωσιακή εμφάνιση με το γαλαξιακό του κέντρο να λάμπει σαν μάτι. Οι ξετυλιγμένοι βραχίονές του έχουν μετατραπεί σε ράμφος, κεφάλι, ραχοκοκαλιά και φουσκωμένη ουρά. Ο
Αντίθετα, ο γαλαξίας Αυγό παραμένει σχετικά αμετάβλητος. Ως ελλειπτικός γαλαξίας, περιέχει παλαιότερα άστρα και σημαντικά λιγότερο αέριο και σκόνη, γεγονός που περιορίζει τον σχηματισμό νέων άστρων.
Ο Arp 142 εκτιμάται ότι απέχει μεταξύ τους περίπου 100.000 έτη φωτός, μια σχετικά κοντινή απόσταση από αστρονομική άποψη. Για σύγκριση, ο Γαλαξίας μας και ο πλησιέστερος γείτονάς του, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, απέχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός και προβλέπεται να αλληλεπιδράσουν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ικανότητα του τηλεσκοπίου να αποκαλύπτει πολύ πιο μακρινούς, πιο κόκκινους και πιο σκονισμένους γαλαξίες από προηγούμενα παρατηρητήρια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, υπογραμμίζει τη δυνατότητά του να διευρύνει την κατανόηση του σύμπαντος.