Ο WASP-39 b είναι ένας παλιρροϊκά κλειδωμένος πλανήτης: Η μία πλευρά βρίσκεται στην αιώνια μέρα, η άλλη στην αιώνια νύχτα.
Παρατηρώντας το όριο ημέρας/νύχτας, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb επιβεβαίωσε —με εξαιρετική ακρίβεια— τις διαφορές θερμοκρασίας και νεφοκάλυψης μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA επιβεβαίωσαν επιτέλους αυτό που είχαν προβλέψει προηγουμένως τα μοντέλα: Ένας εξωπλανήτης έχει διαφορές μεταξύ του αιώνιου πρωινού και της αιώνιας βραδινής ατμόσφαιρας.
NASA: Μια «Μικρή Γη» - Ο πλανήτης με τις περισσότερες πιθανότητες για... εξωγήινη ζωή
Ο WASP-39 b, ένας γιγάντιος πλανήτης με διάμετρο 1,3 φορές μεγαλύτερη από τον Δία, αλλά παρόμοια μάζα με τον Κρόνο που περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι περίπου 700 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι παλιρροιακά κλειδωμένος στο μητρικό του αστέρι. Αυτό σημαίνει ότι έχει μια σταθερή μέρα και μια σταθερή νυχτερινή πλευρά—η μία πλευρά του πλανήτη είναι πάντα εκτεθειμένη στο αστέρι του, ενώ η άλλη είναι πάντα τυλιγμένη στο σκοτάδι.
Χρησιμοποιώντας το NIRSpec του Webb (Near-Infrared Spectrograph), οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν μια διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αιώνιου πρωινού και της αιώνιας νύχτας στο WASP-39 b, με το βράδυ να εμφανίζεται θερμότερο κατά περίπου 300 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 200 βαθμούς Κελσίου). Βρήκαν επίσης στοιχεία για διαφορετική νεφοκάλυψη, με το τμήμα του πλανήτη που έχει πάντα πρωινό να είναι πιθανώς πιο συννεφιασμένο από το βράδυ.