Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Λίγες οι πιθανότητες να γλιτώσουμε από αστεροειδή!

Ουκ ολίγες κινηματογραφικές παραγωγές έχουν στηρίξει το σενάριό τους πάνω στο ενδεχόμενο του να χτυπήσει τη Γη ένας αστεροειδής. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαντάζει ως πιθανό, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, όμως ουδείς μπορεί να το εγγυηθεί για αργότερα.

Ωστόσο, από τη στιγμή που τα 2/3 των αστεροειδών με μέγεθος ικανό να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή, παραμένουν ανεξερεύνητα, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Αυτό το γνωρίζει καλά η NASA για αυτό και «έτρεξε» μία εβδομαδιαία άσκηση προσομοίωσης υπό αυτό το σενάριο...

Για την υλοποίησή του, συνεργάστηκαν εμπειρογνώμονες από αμερικάνικες και διαστημικές υπηρεσίες και το concept έλεγε πως ένας αστεροειδής που βρίσκεται 35 εκατομμύρια μίλια μακριά, πλησίαζε τη Γη και μπορούσε να την χτυπήσει σε 6 μήνες.

Ο αστεροειδής 2021PDC

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος τον ονόμασαν 2021PDC και το σενάριο τον ήθελε να εμφανίζεται στις 19 Απριλίου και από τους υπολογισμούς που ακολούθησαν να «βγαίνει» πως έχει 5% πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 20 Οκτωβρίου. 

Μία μέρα μετά όμως τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά, καθώς πλέον γινόταν σίγουρη η σύγκρουση, με πιθανότερο μέρος αυτής την Ευρώπη ή την Βόρεια Αφρική, ενώ τις επόμενες δύο μέρες το πιθανότερο σημείο ήταν κάπου μεταξύ Τσεχίας, Γερμανίας και Αυστρίας, με την ενέργεια που θα έβγαινε να αντιστοιχούσε σε μία μεγάλη πυρηνική βόμβα, με ότι αυτό σημαίνει.

Οι λύσεις που δοκιμάστηκαν

Μεταξύ των επιλογών που εξετάστηκαν ήταν μία τεχνητή έκρηξη δίπλα στον αστεροειδή, να χτυπηθεί με λέιζερ, αλλά και να συγκρουστεί με ένα σκάφος με την ελπίδα οτι θα αλλάξει πορεία.

Τίποτα από αυτά όμως δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα και έτσι, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέληξαν πως με την υπάρχουσα τεχνολογία, η μόνο λύση είναι η εκκένωση της περιοχής που θα γίνει η σύγκρουση. 

Σύμφωνα με το BusinessInsider, την επιλογή της σύγκρουσης με αεροσκάφος, η NASA θα την δοκιμάσει στον αστεροειδή Dimorphos που φαίνεται ότι θα πέσει το φθινόπωρο του 2022, αισιοδοξώντας οτι θα μπορεί να αλλάξει την πορεία του.

Tags
Back to top button