Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Να τι μπορείς να κάνεις για να ενεργοποιήσεις το ηρεμιστικό νεύρο του εγκεφάλου

Έχουμε τρισεκατομμύρια νεύρα σε όλο το σώμα μας, αλλά ένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει διάφορες καταστάσεις υγείας: Το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Κατά τα άλλα γνωστό ως το 10ο κρανιακό νεύρο, είναι το μακρύτερο στο σώμα που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην ευημερία βοηθώντας στον έλεγχο των καρδιακών παλμών, μειώνοντας τη φλεγμονή και βοηθώντας στην πέψη. Επιπλέον, ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η αξιοποίηση της δύναμής του μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Τι μπορεί να κάνει το πνευμονογαστρικό νεύρο

Μερικές από τις πιο γνωστές λειτουργίες του περιλαμβάνουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, μέσω του οποίου επηρεάζει την εγρήγορση και τη χαλάρωση. Όταν αισθάνεσαι άγχος, για παράδειγμα, μπορεί να υπερδιεγερθεί. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή σου πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται και μπορεί να ζαλιστείς ή ακόμη και να λιποθυμήσεις.

Μετά από ανταπόκριση στο στρες, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που σε βοηθούν να αισθάνεσαι ήρεμη και χαλαρή, διατηρώντας το νευρικό σου σύστημα σε ισορροπία. 

Βοηθά με τους πονοκεφάλους

Το 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα φορητό διεγερτικό του κεντρικού νεύρου για χρήση στην πρόληψη των αθροιστικών πονοκεφάλων και ημικρανιών σε ενήλικες. Τοποθετημένο πάνω από το νεύρο στο λαιμό, προσφέρει ήπια ηλεκτρική διέγερση. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά, ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού.

Αποτρέπει τις επιληπτικές κρίσεις

Η διέγερση του νεύρου ήταν μια επιλογή για ορισμένα άτομα με επιληψία από το 1997, όταν το FDA ενέκρινε μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη, η οποία στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στο νεύρο, βοηθώντας στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα των οποίων η επιληψία δεν ανταποκρίνεται άλλες θεραπείες. Πρέπει όμως να ρυθμιστεί προσεκτικά για να μην ξεπεράσει τη λεπτή γραμμή μεταξύ αρκετού και υπερβολικού.

Αντιμετωπίζει καταστάσεις ψυχικής υγείας

Η διέγερση του νεύρου αυτού είναι επίσης εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία της κατάθλιψης και έχει βρεθεί ότι ωφελεί ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή και άγχος.

Βοηθά στην ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν συνδυάζεται με αποκατάσταση, η διέγερση του κεντρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με μακροχρόνια μέτρια έως σοβαρή βλάβη του βραχίονα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις το πνευμονογαστρικό νεύρο;

Ο απλούστερος τρόπος για να επηρεάσεις το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι η τακτική άσκηση βαθιάς αναπνοής. Κάνε τις εκπνοές σου διπλάσιες από τις εισπνοές σου. Δοκιμάστε την "4-7-8 αναπνοή": Εισέπνευσε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κράτησε την αναπνοή για 7 δευτερόλεπτα και εξέπνευσε από το στόμα σου για 8. Κάνε οκτώ γύρους από αυτό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ειδικά όταν έχεις άγχος.

Tags
Back to top button