Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Να κριθεί παράνομο το σύστημα για την ανακατανομή προσφύγων ζητούν από το Δικαστήριο της ΕΕ Ουγγαρία και Σλοβακία

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία υποστήριξαν σήμερα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων είναι παράνομο, με τις διαφορές μεταξύ κρατών-μελών της Ένωσης πάνω στο θέμα να δείχνουν μέχρι στιγμής αγεφύρωτες.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει την Μεσόγειο και εισήλθαν στην ΕΕ από το 2014, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσπαθούν να δραπετεύσουν από πολέμους και φτώχεια από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε ένα σύστημα ανακατανομής 120.000 προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών, σε μια απόφαση βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση της προσφυγικής κρίσης. Εντούτοις η συμφωνία έχει συναντήσει την σθεναρή αντίσταση από τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που τονίζουν ότι οι ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να είναι «μη υποχρεωτικές».

Κατά την διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας υπεραμύνθηκαν της άρνησής τους να δεχτούν αιτούντες άσυλο, παρά την αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών που τόνιζαν την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Ένα από τα βασικά επιχειρήματα είναι η έλλειψη νομικής βάσης», υποστήριξε ο Κρίστιαν Κέζμαρ, αξιωματούχος του ουγγρικού υπουργείου Δικαιοσύνης. «Αποτελεί ζήτημα θεσμικής ισορροπίας, ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι θεσμοί στην λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε.

Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ρόμπερτ Φίτσο έχουν επιδιώξει να εγκαταλείψουν το σύστημα ποσοστώσεων ? που συμφωνήθηκε από την ΕΕ κατά πλειοψηφία.

Σήμερα, η Πολωνία αποτέλεσε την μόνη χώρα στην αίθουσα του Δικαστηρίου που υποστήριξε την Ουγγαρία και την Σλοβακία. Ένας απεσταλμένος της πολωνικής κυβέρνησης επισήμανε πως η υποδοχή μεταναστών και προσφύγων μπορεί να θέσει μια απειλή στην εθνική ασφάλεια.

Ενάντια στο αίτημα Ουγγαρίας και Σλοβακίας τάχθηκαν στο Δικαστήριο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριξε ότι η θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης βρίσκεται σε κίνδυνο σε αυτή την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button