Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Βούτσης: Δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα από το ΔΝΤ

«Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης από τη Ρώμη. Ο κ. Βούτσης επισκέπτεται την ιταλική πρωτεύουσα για τους εορτασμούς της 60ής επετείου από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών του κοινοτικού εγχειρήματος.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Agenzia Nova», ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά πως μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου. «Θα πρέπει να εξεταστούν ριζοσπαστικές προτάσεις μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τις αναγκαίες αλλαγές των Συνθηκών οι οποίες έχουν επικυρωθεί και βάσει των οποίων λειτουργεί η ΕΕ, καθώς επίσης το Σύμφωνο Σταθερότητας» υποστηρίζει ο κ. Βούτσης. Χαρακτηρίζει την πρόταση για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θολή και ασαφή και υποστηρίζει πως μοιάζει να είναι μια επιλογή αντίθετη με τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Ως εκ τούτου, προσθέτει, αποτελεί απλώς σχέδιο συνύπαρξης και μονιμοποίησης της διαίρεσης μεταξύ δυνατών και αδύναμων χωρών και οικονομιών.

Σε ερώτημα για τη στάση της Ε.Ε. στη μεταναστευτική κρίση, ο πρόεδρος της Βουλής απαντά: «Υπάρχει ένα μεγάλο τραύμα που παρακολουθεί την απόφαση και τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για την προσωρινή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθόσον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί για τη μετεγκατάσταση μέχρι 160.000 προσφύγων στις χώρες τους, ακολουθώντας «εθνικές πολιτικές»». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βούτσης υπενθυμίζει τη στάση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα τους, και προειδοποιεί ότι «εάν δεν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, είναι σαφές ότι η ρητορική για μια πολιτική κοινής διαχείρισης του προβλήματος θα τεθεί σε δοκιμασία, ενδεχομένως με σοβαρές επιπτώσεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, τόσο σε σχέση με την προσφυγική κρίση όσο και σε σχέση με το ζήτημα της λιτότητας και των περιοριστικών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας. «Είναι γνωστό ότι τα ελλείμματα του Νότου γίνονται τελικά, μέσω της ΟΝΕ και του ευρώ, πλεονάσματα του Βορρά και ιδιαίτερα της Γερμανίας» σημειώνει ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης και επισημαίνει πως «το Grexit ήταν μια επιλογή που προωθήθηκε από πολλούς στην αρχή, αλλά όλο και λιγότερους στη συνέχεια», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή και οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ. «Εργαζόμαστε από κοινού με τις δυνάμεις που επιδιώκουν μια επαναθεμελίωση της Ευρώπης στη βάση της κοινωνικής σύγκλισης, της επαναφοράς των ιδρυτικών αξιών, της ενίσχυσης των δημοκρατικών επιλογών, καθώς και των πολιτικών που μπορούν να διαμορφώσουν μια Ευρώπη κοινωνικά και πολιτικά προοδευτική: ένα χώρο ειρήνης» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας. «Η τρέχουσα συμφωνία, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2015, προβλέπει τις συνομολογηθείσες δεσμεύσεις μέχρι την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε και διατύπωσε τη βούληση ότι η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας στο σύνολο τους. Διεμήνυσε ωστόσο πως «είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε να τίθενται νέα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ πέραν των αρχικώς συμπεφωνημένων». «Η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να σταματήσει ή να επιλυθεί, ασφαλώς όχι σε βάρος της χώρας μας. Εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να περιληφθούν στην ατζέντα προβλέψεις για τη διαχείριση του χρέους και την απομείωσή του, όσο και για τα μελλοντικά πλεονάσματα της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις, ότι οποιαδήποτε μέτρα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή θα εξισορροπηθούν σε κοινωνικό επίπεδο με άλλες θετικές πολιτικές» συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στην εσωτερική πολιτική κατάσταση σημειώνει: «Η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα εξαρτάται καθ’ ολοκληρίαν από τις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία, ιδίως όταν τίθενται οικονομικά μέτρα για κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εισοδήματα και οι φόροι». Ο πρόεδρος της Βουλής αφήνει αιχμές για τη στάση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «αφού άσκησε πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καλεί και για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα καθυστερούσε περαιτέρω νέες συμφωνίες στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές».

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης δεν έχει προκαλέσει τριβές ή τριγμούς στη σταθερότητα της κυβέρνησης, τονίζει ο κ. Βούτσης. «Δεν υπάρχει πατερναλιστική στάση ή πρόσκληση από την πλευρά μας προς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, λογοδοτώντας στους πολίτες, όπως συνέβη πάντοτε και στο παρελθόν» καταλήγει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Tags
Back to top button