Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μπορώ να δώσω παυσίπονα στο παιδί μου; (βίντεο)

Πότε μπορείτε να δώσετε παυσίπονο στο παιδί σας;

Τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη είναι ασφαλή και αποτελεσματικά παυσίπονα για τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών όταν δεν αισθάνονται καλά. Η παρακεταμόλη μπορεί να χορηγείται σε παιδιά πάνω από 2 μηνών, που ζυγίζουν πάνω από τέσσερα κιλά, και η ιβουπροφαίνη μπορεί να χορηγείται από 3 μηνών, εφόσον το παιδί ζυγίζει πάνω από πέντε κιλά, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Εάν για παράδειγμα το παιδί σας έχει πυρετό, μπορεί να είναι δελεαστικό να τον μειώσετε δίνοντάς του παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Αλλά αν το παιδί σας είναι κατά τα άλλα ευδιάθετο και ήρεμο, δεν υπάρχει λόγος να του το δώσετε. Γι’ αυτό ως οδηγό πρέπει να έχετε την δυσφορία που μπορεί να προκαλεί ο πυρετός στο παιδί σας.

Ο πυρετός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμά μια λοίμωξη. Εάν ένα παιδί φαίνεται καλά, το να ρίξετε τη θερμοκρασία με ένα παυσίπονο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Φυσικά, αν το παιδί σας αισθάνεται αδιαθεσία, ανησυχία ή πόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παυσίπονα. Στην περίπτωση που το παιδί είναι κάτω των τριών μηνών, θα ήταν προτιμότερο να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.

Ηράκλειο: Λιποθύμησε 2χρονο παιδί στην παραλία Κοκκίνη Χάνι

Τα σημαντικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε στο παιδί σας περιλαμβάνουν:

  • Πολύ γρήγορη αναπνοή
  • Να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αναπνοή του
  • Υπνηλία ή αδυναμία να ξυπνήσει
  • Ένα εξάνθημα που δεν ξεθωριάζει όταν το πιέζετε
  • Άρνηση όλων των υγρών
  • Πυρετός που διαρκεί πέντε ή περισσότερες ημέρες

Ποιο παυσίπονο μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας;

Το παυσίπονο που θα επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας θα εξαρτηθεί από το τι του συμβαίνει.

Προβλήματα όπως ο πονόδοντος ή κάποια μεγάλη φλεγμονή, ανταποκρίνονται καλύτερα στην ιβουπροφαίνη. Τα απλά κρυολογήματα με χαμηλό πυρετό μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακεταμόλη.

Η παρακεταμόλη συνιστάται πλέον όταν το μωρό σας κάνει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στις οκτώ και στις 16 εβδομάδες, επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης πυρετού.

Ποτέ όμως μη δίνετε στο παιδί σας και τα δύο παυσίπονα ταυτόχρονα! Ωστόσο, είναι δυνατόν να τα εναλλάσσετε εάν τα συμπτώματα του μωρού σας επανέλθουν πριν από την επόμενη δόση. Για μια ήπια ασθένεια, συνήθως συνιστάται να ξεκινήσετε με παρακεταμόλη και, αν χρειαστεί, να προσθέσετε ιβουπροφαίνη μετά από μια-δύο ώρες.

Ποια είναι τα παυσίπονα που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στα παιδιά;

Στα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν πρέπει ποτέ να δώσετε ασπιρίνη. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας σοβαρής αλλά σπάνιας πάθησης που ονομάζεται σύνδρομο Reye, το οποίο ουσιαστικά προκαλεί εγκεφαλική και ηπατική βλάβη.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η κωδεΐνη στα παιδιά. Η κωδεΐνη διασπάται σε μορφίνη και σε ορισμένα παιδιά υπάρχει κίνδυνος να διασπαστεί πολύ γρήγορα και να έχετε ένα είδος τοξικής επίδρασης. Η πιο σοβαρή τοξική επίδραση είναι η αναπνευστική καταστολή, όπου το παιδί θα σταματήσει να αναπνέει.

Την κωδεΐνη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε παιδιά άνω των 12 ετών με προσοχή και μόνο εάν η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη δεν έχουν αποδώσει. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών, εάν τους έχουν αφαιρεθεί οι αμυγδαλές ή οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις για μια κατάσταση που ονομάζεται άπνοια ύπνου, μια κατάσταση όπου σταματούν να αναπνέουν τη νύχτα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των παυσίπονων στα παιδιά;

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Συνελήφθησαν τρία άτομα για πορνογραφία ανηλίκων και προσέλκυση παιδιών

Είναι φυσικό οι γονείς να ανησυχούν για τη χρήση παυσίπονων στα παιδιά τους. Κάθε παυσίπονο έχει τις δικές του παρενέργειες και προβλήματα αν φτάσετε σε τοξικό επίπεδο. Έτσι, με την παρακεταμόλη, αν δώσετε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να προκληθεί ηπατική βλάβη και σε σπάνιες περιπτώσεις και νεφρική ανεπάρκειαΑλλά αυτό συμβαίνει μόνο αν υπερβείτε τη συνιστώμενη δόση.

Να ελέγχετε πάντα τις οδηγίες των φαρμάκων και βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε στο παιδί σας άλλο φάρμακο με παρακεταμόλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου του παιδιού σας και δεν πρέπει να χορηγείται όταν το παιδί σας έχει ανεμοβλογιά επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής δερματικής λοίμωξης – μια κατάσταση που ονομάζεται νεκρωτική απονευρωσίτιδα.

Το παιδί σας δεν πρέπει να παίρνει ιβουπροφαίνη αν έχει άσθμα – επειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τους αεραγωγούς, καθώς και ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να έχει αλλεργία στην παρακεταμόλη ή την ιβουπροφαίνη. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως συριγμό, δερματικό εξάνθημα, σφίξιμο στο στήθος ή το λαιμό και πρήξιμο στο πρόσωπο, στο στόμα ή στα χείλη, μεταφέρετε το παιδί σας αμέσως στο νοσοκομείο ή καλέστε ασθενοφόρο.

Tags
Back to top button