Ένα δημαρχείο πυρπολήθηκε στο Μπαχρέιν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών μετά την εκτέλεση χθες τριών σιιτών που κατηγορούνταν για μια βομβιστική επίθεση εναντίον της αστυνομίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Η πολιτική προστασία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο δημαρχιακό μέγαρο της επαρχίας Σαμάλια στο Άαλι», που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Μανάμα, ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η πυρκαγιά φαίνεται ότι προκλήθηκε από εμπρησμό, αν και το υπουργείο δεν συνέδεσε το συμβάν αυτό με τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά την εκτέλεση τριών σιιτών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για μια βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δύο αστυνομικών από το Μπαχρέιν και ενός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι αντίπαλοι της σουνιτικής δυναστείας που κυβερνά εδώ και δεκαετίες το Μπαχρέιν, μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σιίτες, θεωρούν την απόφαση αυτή πολιτικά υποκινούμενη και καταγγέλλουν ότι οι τρεις καταδικασθέντες είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια.
Οι επτά άλλοι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Μετά την εκτέλεση, οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν έδωσαν τη θέση τους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Στο σιιτικό χωριό Σαναμπές, απ’ όπου κατάγονταν οι εκτελεσθέντες, δεκάδες άνδρες και γυναίκες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της σουνιτικής δυναστείας των αλ Χαλίφα. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν προσπάθησαν να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού.
Το Σαναμπές είναι το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στην πλατεία του Μαργαριταριού, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης των σιιτών κατά της σουνιτικής μοναρχίας που ξέσπασε το 2011 μετά την Αραβική Άνοιξη. Η πλατεία αυτή, σύμβολο της λαϊκής διαμαρτυρίας, έχει κλείσει έκτοτε και έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτή.
Διαδηλώσεις αλλά και επεισόδια σημειώθηκαν και σε πολλά άλλα σιιτικά χωριά, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία δεν έχουν άδεια να καλύπτουν ελεύθερα τις ειδήσεις από το Μπαχρέιν.
Οι εκτελέσεις αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατήγγειλαν «το τρομακτικό επίπεδο καταστολής» σε αυτή τη μικρή χώρα του Κόλπου, αλλά και επικρίσεις από το Λονδίνο και την ΕΕ.