Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μουζάλας: «25.000 μετανάστες βρήκαν μια καλύτερη ζωή χάρη στη συμβολή της υπηρεσίας ασύλου» – Και χιλιάδες Έλληνες πεινάνε

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός στο διάστημα που προηγήθηκε η υπηρεσία ασύλου έκανε 12.000 μετεγκαταστάσεις-relocation, σε χώρες της Ευρώπης. Έτοιμες να υλοποιηθούν είναι ακόμη 2.500 μετεγκαταστάσεις.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα έχει αρχίσει και δουλεύει λίγο καλύτερα», είπε ο κ. Μουζάλας και ενημέρωσε ότι η υπηρεσία ασύλου έκανε 6.500 επανενώσεις οικογενειών και συνέβαλε στο να γίνουν 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής, δουλειά η οποία γίνεται κυρίως από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης αλλά έχει συμβολή και η υπηρεσία ασύλου.

«Αυτό είναι μια ανεκτίμητη υπηρεσία, είναι 25.000 άνθρωποι που βρήκαν μια καλύτερη ζωή, από αυτή που προορίζονταν να ζήσουν εδώ», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε κληθεί να απαντήσει σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Καρρά σχετικά με την ανάγκη λήψης νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώπιον των δικαστηρίων επί υποθέσεων προσώπων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορηγήσεως διεθνούς προστασίας, ασύλου.

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η 4η χώρα σε αιτήματα ασύλου, με βάση τον αριθμό, και η 2η με βάση τον πληθυσμό της. Δηλαδή, είναι Γερμανία και μετά είναι η Ελλάδα. Δεν είναι αληθές ότι, με βάση το lege artis έχουμε καθυστέρηση στο άσυλο. Είναι αληθές ότι με βάση τις ανάγκες μας και τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών έχουμε καθυστέρηση στο άσυλο. Δηλαδή, στη Γερμανία μέχρι πριν από ένα μήνα, η διαδικασία ασύλου έπαιρνε 17 μήνες. Σε εμάς είναι λιγότερο και κάνουμε τεράστιες προσπάθειες», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και επανέλαβε πως «ήμασταν ανέτοιμοι ως κράτος».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ωστόσο ότι «ξεκινήσαμε με μια υπηρεσία ασύλου με 200 άτομα, αυτή τη στιγμή έχουμε 700 άτομα και το πλάνο μας είναι να κάνουμε μια αύξηση 30%».

«Έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας. Δεν είχαμε ποτέ τέτοιον αριθμό, η χώρα μας ήταν χώρα transit, έρχονταν και έφευγαν. Έχουμε το φαινόμενο της κατάχρησης ασύλου. Δυστυχώς και ευτυχώς από την άλλη. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο ότι η διαδικασία ασύλου πρέπει να επιταχυνθεί. Από την άλλη όμως η διαδικασία ασύλου αποτελεί μια κορωνίδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της μετανάστευσης και δεν πρέπει να θιγεί η νομική τους και ανθρωπιστική τους υπόσταση», είπε ο υπουργός.

Και συνέχισε προσθέτοντας:«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε. Είναι αληθές ότι στη χώρα μας έχουμε 4 δυνατότητες. ‘Ασυλο, προσφυγές, διοικητικό δικαστήριο, ΣτΕ. Ενώ σε χώρες δικαίου – όπως θεωρούνται για τη μετανάστευση- η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, έχουν δύο και σε κάποιες από αυτές τρεις. Επομένως υπάρχει ένα ζήτημα».

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι με βάση το νέο πλάνο που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ, πάνω από 100 άτομα θα ενισχύσουν τα γραφεία ασύλου στα νησιά, ενώ σε δύο από αυτά, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, θα γίνουν γραφεία εκτός hot-spot.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button