«Η απουσία ενιαίας ευρωπαϊκής δράσης υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ κατά της περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Μ. Κύρκος στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τη θρησκευτική ελευθερία και τις σχετικές πεποιθήσεις στον κόσμο από το σχετική διακομματική ομάδα (Intergroup on Freedom of Religion or Belief) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην εκδήλωση μίλησαν, πέρα από τα μέλη του Προεδρείου, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mairead McGuinness.
«Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι σε θέση να υιοθετήσει μια κοινή, σταθερή στάση κατά της περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτή τη βάση το προ ολίγων ημερών μπλόκο από την ελληνική κυβέρνηση της δήλωσης ΕΕ-ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα είναι άκρως προβληματικό. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ, πρέπει να κατοχυρώσουμε τους τρόπους που η ΕΕ θα προβάλει ισχυρά και κυρίως αποτελεσματικά την τεράστια “soft power” που -δικαιωματικά- της ανήκει. Και εδώ λοιπόν αναζητούμε τη βαθύτερη ολοκλήρωση.
Οι διωγμοί για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως παρουσιάζει και η έκθεση, αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουν τις θρησκευτικές κοινότητες και τα άτομα με μη θεϊστικές ή αθεϊστικές πεποιθήσεις που αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βία και διώξεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού
Ο κ Κύρκος αναφέρθηκε και στη Σουδανή ακτιβίστρια θρησκευτικής ελευθερίας, Meriam Ibrahim, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο λόγω των θρησκευτικών της πεποιθήσεων: «Η κ. Ibrahim μας θύμισε σήμερα με γενναιότητα τη βία εναντίων των Xριστιανών στο Σουδάν αλλά και εναντίον όλων των πολιτών που διώκονται για τις θρησκευτικές επιλογές τους. Όμως θα σταθώ στην ακριβή διατύπωσή της: “Καταδικάστηκα σε θάνατο σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο”. Είναι ανατριχιαστικό στην ίδια πρόταση να αναφέρονται δίπλα δίπλα ο νόμος και η θανατική ποινή. Δεν είναι όμως μόνο η ισλαμική Σαρία που καταδικάζει σε θάνατο. Πολλά κράτη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να καταδικάζουν ανθρώπους στην ποινή του θανάτου και να τους εκτελούν. Αυτό παραμένει στο στόχαστρο μας».