Στις 7 Δεκεμβρίου σε διαδικτυακή μορφή διεξήχθη η σύνοδος κορυφής των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τις σκέψεις του για τα αποτελέσματα της συνομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν μοιράσθηκε κατά παράκληση της τηλεπαρουσιάστριας της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» Αι. Γκρατσιόβα ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
«Φρονώ ότι είναι πολύ καλό που επικοινώνησαν οι δύο πρόεδροι», επεσήμανε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Είχαν μια εκτεταμένη δίωρη συζήτηση και είναι θετικό, που εθίγησαν ζητήματα, τα οποία τώρα χωρίζουν τα δύο κράτη, εμποδίζουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας είναι πεπεισμένος: οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι απολύτως απαραίτητες και τούτο κυρίως είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου: «Οι πυρηνικές δυνάμεις διαθέτουν αφενός δυνατότητες, που είναι σε θέση να συγκρατήσουν το κυνήγι των εξοπλισμών, αλλά αφετέρου, εάν οι αντιθέσεις καταστούν υπερβολικά προφανείς, το υφιστάμενο οπλοστάσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι απαραίτητο να γίνει και από τις δύο πλευρές το παν, ώστε να μην επιτραπεί κάτι τέτοιο. Επομένως, είναι σημαντικό οι πρόεδροι να συνομιλούν, ώστε οι αποφάσεις, που λαμβάνονται από τις δύο πλευρές, να λαμβάνουν υπόψη το διεθνές γίγνεσθαι».
Ιλαρίων: Η ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του Οικ. Πατριαρχείου-Προωθεί τα συμφέροντά του στους υψηλούς διαδρόμους της εξουσίας
Επιπλέον, συνέχισε ο ιεράρχης, «οι ομαλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζουν με τον πλέον ευθύ τρόπο την κατάσταση εντός καθεμίας εξ αυτών και την ευημερία των διαβιούντων εκεί ανθρώπων».
Μεταξύ των ζητημάτων, που εθίγησαν από τους συμμετέχοντες στη συνομιλία, ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπογράμμισε επίσης το πρόβλημα της ομαλοποίησης της λειτουργίας των διπλωματικών αποστολών και ειδικότερα την πρόταση του προέδρου της Ρωσίας να αρθούν όλοι οι υφιστάμενοι αυτή τη στιγμή περιορισμοί, που αφορούν στη δραστηριότητα των διπλωματών.
«Στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προκλήθηκαν πάρα πολλές δυσκολίες. Εάν τα υφιστάμενα προβλήματα επιλύονται, μπορούμε μόνον να επικροτήσουμε κάτι τέτοιο με κάθε τρόπο», συνόψισε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ.