Για την Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου η κατ´ έτος μνήμη του Μεγάλου Αθανασίου, του προστάτου και εφόρου της, αποτελεί κορυφαία εκδήλωση σεβασμού και τιμής προς τον Άγιο, ο οποίος μέσα από το πέρασμα των αιώνων «πολυμερώς και πολυτρόπως» ευεργέτησε και ευεργετεί την πόλη και θαυματουργικά μεσιτεύει υπέρ του ακριτικού λαού της περιοχής, τον οποίο στηρίζει και εμπνέει στις σκληρές του δοκιμασίες.
Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο της πόλης, ένας ναός κτισμένος το 1834 πάνω στα ερείπια μιας Μονής της παλαιολόγειας εποχής, με ένα θαυμάσιο τέμπλο έργο του μάστορα Σταμάτη Μαδυτινού, του 1835.
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις ελάμπρυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου κ. Ιερόθεος, προσκληθείς προς τούτο υπό του οικείου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου καλωσόρισε ο οικείος Επίσκοπος κατά την χοροστασία του πρώτου στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, ως γνώριμο από πολλών ετών αλλά και συνοδοιπόρο, επισημαίνοντας «ότι οι ακρίτες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης δίδουν την ίδια μαρτυρία υπέρ Πίστεως και Πατρίδος και έχουν κοινούς αγώνες και κοινές αγωνίες». Ο υψηλός επισκέπτης αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη του Διδυμοτείχου, εκτενώς αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο του Μεγάλου Αθανασίου.
Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Τα καμιόνια τρέχουνε και τα σκυλιά γαβγίζουν»
Το πρωί της επομένης της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο φιλοξενούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, και επίκαιρα μίλησε «εν πληθούση εκκλησία» ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Σχίζας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου.
Παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Αναστάσιος Αλεξιάδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου, οι σημαιοφόροι των σχολείων της πόλης και πλήθος κόσμου.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ερμηνεύοντας τι σημαίνει γιορτή χριστιανική δανείσθηκε τον σχετικό λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου «αὕτη γάρ ἀληθής ἑορτή· ἔνθα ψυχῶν σωτηρία· ἔνθα εἰρήνη καί ὁμόνοια καί γαλήνη· ἔνθα φαντασία μέν πᾶσα βιωτική καί κραυγή καί θόρυβος ἀπελήλαται, ἠρεμία δέ πᾶσα καί χαρά καί εἰρήνη καί πραότης καί τα μύρια ἀγαθά ἀντ’ ἐκείνων πολιτεύται…» και επεσήμανε ότι η χριστιανική γιορτή είναι ευκαιρία «κοινωνίας»· κοινωνίας με τον Θεό τον Οποίο ευχαριστούμε στη θεία λατρεία δοξολογικά· κοινωνίας με τον τιμώμενο άγιο, από τον οποίο αρρυόμεθα παραδείγματα αρετής προς μίμηση· κοινωνίας μεταξύ μας, που τόσο την στερηθήκαμε τους μήνες της πανδημίας, και ευχήθηκε ειρήνη, ομόνοια, χαρά, γαλήνη, πραότητα, ηρεμία και όλα αγαθά του Θεού.
Μητροπολίτης Ηλείας: «Να τηρείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα»
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετίμησε με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, αυτήν του Αγίου Βασιλέως Ιωάννου Βατάτζη του Ελεήμονος, τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία εν τω προσώπω του Διοικητού του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Αγγέλου Χουδελούδη και του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντού Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Υποστρατήγου Πασχάλη Συριτούδη, αντιστοίχως, καταγομένων αμφοτέρων από τον ακριτικό Έβρο, του πρώτου από τους Μεταξάδες και του δεύτερου από την Λεπτή Ορεστιάδος. Και διευκρίνισε, εν συνεχεία, ότι ο Ελληνικός Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας τα συγκεκριμένα πρόσωπα ηγήτορες, από του παρελθόντος μηνός Φεβρουαρίου 2020 έως και της σήμερον προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους ακρίτες διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της Πατρίδας μας, την ησυχία, την γαλήνη και την ποιότητα ζωής.
Τις μεσημβρινές ώρες στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου οι «Ψαράδες» της παρόχθιας στον Ερυθροπόταμο συνοικίας της Ταμπακιάς, τηρώντας το έθιμο, προσέφεραν «κουρμπάνι» (θυσία) στον Άγιο Αθανάσιο, που ευλαβούνται καρδιακά. Ο Σεβασμιώτατος προσήλθε και τέλεσε τον αγιασμό και στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους και τα κρεατικά, παρουσία του Δημάρχου της πόλης.