Σύμφωνα με γαλλικό ενημερωτικό δελτίο των μυστικών υπηρεσιών DGSE, κατά τους τελευταίους μήνες η ισραηλινή πολεμική αεροπορία αύξησε σημαντικά τον αριθμό των επιθέσεων της στο συριακό έδαφος εναντίον κυρίως της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» η οποία διαθέτει πλέον σύγχρονα όπλα.
Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ επισήμως ούτε επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί αυτές τις επιθέσεις. Αντίθετα, η σιωπή της Ρωσίας για το θέμα αυτό ακριβώς είναι ένα «χτυπητό σημείο» που εγείρει πολλά ερωτηματικά .
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας, δεν αναφέρει τίποτα σχεδόν για αυτές τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Συρία.
Πηγές στη Μόσχα και το Τελ Αβίβ ανέφεραν ότι υπάρχει μια μυστική συμφωνία με στόχο τη μείωση της σύγκρουσης, δηλαδή να αποτραπεί η «συνάντηση» ρωσικών και Ισραηλινών αεροσκαφών στον συριακό εναέριο χώρο .
Αυτό το «modus vivendi» συζητήθηκε Μάρτιο του 2016, και στις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά να απαρτίζεται από τον πρόεδρο Reuven Rivlin, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον επικεφαλή του γενικού επιτελείου αεροπορίας Amir Eshel, ενώ από τη ρωσική πλευρά συμμετείχε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού.
Σύμφωνα με το δελτίο των πηγών πληροφόρησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, η ισραηλινή πλευρά κατάφερε να πείσει τους Ρώσους ότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η προμήθεια όπλων, κυρίως πυραύλων και συστημάτων εντοπισμού των ισραηλινών θέσεων στα υψώματα του Γκολάν από τις σιιτικές πολιτοφυλακές .
Το Ισραήλ υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα στη σύγκρουση μεταξύ Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης .
Τον Δεκέμβριο ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο του Mezze, πλησίον του Μεγάρου του Σύρου προέδρου . Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο στόχος επιλέχθηκε από το Τελ Αβίβ για δεύτερη φορά, μιας και είχε προηγηθεί άλλη επίθεση πριν μερικές ημέρες στο ίδιο σημείο.
Οι στόχοι του Ισραήλ ήταν κατά πάσα πιθανότητα όπλα στρατηγικής σηµασίας, τα οποία φυλάσσονταν για λογαριασμό της Χεζμπολάχ .
Η συριακή Κυβέρνηση αντέδρασε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, όμως ούτε η ίδια προχώρησε και στάθηκε μόνο στα λόγια, αλλά ούτε οι Ρώσοι…οι οποίοι τήρησαν σιγή ιχθύος .
Ο Συριακός στρατός και η Χεζμοπλάχ αποτελούν τους συμμάχους της Μάσχας. Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει μηχανισμό για να μην αντιμετωπίσουν η μία την άλλη στον ουρανό της Συρίας.
Οι επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον κυβερνητικών στόχων της Συρίας θα έπρεπε να εκληφθούν από το Κρεµλίνο ως «πρόκληση», δεδοµένου ότι η Ρωσία µάχεται στο πλευρό του Άσαντ . Ωστόσο δεν υπήρξε καµία αντίδραση από µέρους της.
Όντως αποδεικνύεται όμως και από άλλες πηγές η ύπαρξη μιας ιδιότυπης συμφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Τελ Αβίβ, η οποία έχει εκνευρίσει το Ιράν και τους Μουλάδες.
Απόδειξη η ‘φυγή» των ρωσικών αεροσκαφών από την ιρανική βάση την οποία χρησιμοποίησαν για επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών στην Συρία .
Μόσχα και Τεχεράνη συμπίπτουν τα συμφέροντα τους στην Συρία …αλλά το μέλλον θα δείξει την πορεία αυτής της συμμαχίας .
Η νέα κόντρα ΗΠΑ-Ιράν θα υποδείξει του λόγου το αληθές για την στάση της Μόσχας έναντι των Ιρανών, οι οποίοι με την σειρά τους ονειρεύονται και αυτοί μια νέα περσική αυτοκρατορία στην περιοχή.