Ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών και η επιστημονική κοινότητα αλλά και ολόκληρη η γη μοιάζιε πλέον φτωχότερη.
Ο παγκοσμίου φήμης φυσικός έπασχε από μία από το οποίο επικοινωνουσε με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω υπολογιστή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν πολλές καινοτόμες απόψεις του όπως για παράδειγμα για τους εξωγήινους.
Παρόλη την τεράστια γνώση του ο Χόκινγκ δεν πείστηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του πως υπάρχει Θεός.
Δήλωνε πάντα πως η επιστήμη πλέον δίνει σαφώς πιο πειστικές εξηγήσεις για το Σύμπαν, «από τα θαύματα και τα παραμύθια των θρησκειών».
O Χόκινγκ δήλωσε προ ετών στο φεστιβάλ Starmus στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά πως: «Ήταν φυσικό να πιστεύουμε στο Θεό για όσον καιρό δεν είχαμε αναπτύξει τις επιστήμες».
«Όταν έγραφα στο Χρονικό του Χρόνου πως επιτυγχάνοντας μια ενοποιημένη θεωρία των φυσικών νόμων, οι επιστήμονες θα μπουν στο μυαλό του Θεού, εννοούσα πως θα γνωρίσουν όλα όσα θα γνώριζε και ο Θεός, αν υπήρχε. Όμως κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Είμαι άθεος».
Ο Χόκινγκ έχει διατυπώσει και στο παρελθόν παρόμοιες απόψεις για τον Θεό και τις θρησκείες, ενώ παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τις θεωρίες για τον παράδεισο και την μετά θάνατον ζωή «παραμυθάκια για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».
Παρόμοια πράγματα εχει πει και για τη δημιουργία του κόσμου.
«Δε δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν αλλά οι νόμοι της φυσικής», έχει γράψει στο βιβλίο του«The Grand Design» (Το μεγάλο σχέδιο»).
Στο βιβλίο που έχει συγγράψει με τον αμερικανό φυσικό Λέονταρντ Μλοντίνοφ, ο Χόκινγκ εξηγεί πως μία νέα σειρά από θεωρίες καθιστά «περιττό» έναν δημιουργό για το σύμπαν.
«Επειδή υπάρχει ένας νόμος όπως αυτός της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί μόνο του από το τίποτα. Η αυτόματη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι από το να μην υπάρχει τίποτα, ο λόγος που υπάρχει το σύμπαν, ο λόγος που υπάρχουμε εμείς», γράφει ο Hawking.
«Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψει το διακόπτη λειτουργίας του σύμπαντος», συμπληρώνει ο 68χρονος φυσικός.