Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αποκαλύπτεται η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην θερμοκρασία στην οποία πίνετε το τσάι σας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Ο καρκίνος είναι μια λέξη-ομπρέλα για νόσους που χαρακτηρίζονται από την ραγδαία και ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των κυττάρων. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν και κάποια ροφήματα συστήνονται για τις αποτρέψουν.
Ένα τέτοιου είδους ρόφημα είναι και το τσάι, ωστόσο η θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κάποιους καρκίνους, προειδοποιεί έρευνα.
Σύμφωνα με την βρετανική Express, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εστιάζει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αφότου η COVID-19 εκτροχίασε τις υπηρεσίες και τις βύθισε στο χάος. Παρά τις εξαιρετικές αυτές συνθήκες, η μείωση του κινδύνου της εν λόγω ασθένειας παραμένει προτεραιότητα για τους ιατρικούς κύκλους.
Παράλληλα, η έρευνα επάνω στον καρκίνο έχει διευρύνει σημαντικά τα όσα γνωρίζουμε για τους παράγοντες κινδύνου -με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ να είναι οι δύο κύριες αιτίες. Κάποια επιστημονικά ευρήματα, όμως, καταδεικνύουν πως και η κατανάλωση τσαγιού σε υψηλή θερμοκρασία θα μπορούσε να διπλασιάσει το ρίσκο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, μία μελέτη αποκαλύπτει ότι το τσάι σε θερμοκρασία υψηλότερη των 60 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στην International Journal of Cancer, βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες στην έρευνα. Όλοι προσέφεραν στοιχεία για την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και άλλους παράγοντες που θεωρείται ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Όπως είπε ο Farhard Islami της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να πίνουν τσάι, καφέ ή άλλα ζεστά ροφήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεσή μας, η κατανάλωση πολύ καυτού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και επομένως συστήνεται να περιμένουν έως ότου τα ροφήματα κρυώσουν, πριν τα καταναλώσουν».
Κατά τον πρώτο κύκλο συνεντεύξεων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να πιουν λίγο τσάι θερμοκρασίας 75 βαθμών Κελσίου και να σχολιάσουν κατά πόσο η θερμοκρασία αυτή είναι κοντά στις προτιμήσεις τους.
Στη συνέχεια, η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε για περίοδο ετών.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν πως η κατανάλωση ποσότητας τσαγιού μικρότερης από 700 μιλιλίτρα, σε θερμοκρασία υψηλότερη των 60 βαθμών Κελσίου, σχεδόν διπλασίασε το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές, «Σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από 700 μιλιλίτρα τσαγιού την ημέρα, σε θερμοκρασία κάτω των 60 βαθμών, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας την ημέρα σε υψηλότερη θερμοκρασία των 60 βαθμών συσχετίστηκε με μια αύξηση περίπου 90% στον καρκίνο του οισοφάγου».
«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν ουσιαστικά τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που στηρίζουν την συσχέτιση των ζεστών ροφημάτων με τον καρκίνο του οισοφάγου», πρόσθεσαν.
«Ίσως είναι ένα εύλογο μέτρο για τη δημόσια υγεία, το να προεκτείνουμε αυτά τα αποτελέσματα σε όλους τους τύπους των ροφημάτων και να συστήσουμε στον κόσμο να περιμένει να πέσει η θερμοκρασία των ροφημάτων τους κάτω των 60 βαθμών Κελσίου πριν τα καταναλώσουν», πρότειναν.
Σημειώνεται ωστόσο πως ενώ το ρίσκο αυξάνεται κατά 90%, ο αριθμός αυτός συσχετίζεται με την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η νόσος.
Ενώ ο κίνδυνος μπορεί να διπλασιάζεται για τους Ιρανούς, αυτό ίσως να μην ισχύει για τους κατοίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ο οργανισμός Cancer Research UK, τονίζοντας: «Στο Ιράν, όπου διενεργήθηκε αυτή η έρευνα, τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του οισοφάγου είναι υψηλά. Επομένως, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο έστω και λίγο, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο».
«Ωστόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο καρκίνος του οισοφάγου είναι λιγότερο συχνός, αντιστοιχώντας στις τρεις ανά 100 νέες περιπτώσεις καρκίνου», σημειώνει.
Ο φορέας υπογράμμισε ότι όπως οι παραδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, το ίδιο συμβαίνει και με τους τρόπους με τους οποίους καταναλώνεται το τσάι. «Ο περισσότερος κόσμος στη Βρετανία προσθέτει κρύο γάλα στο τσάι του, κάτι που ρίχνει γρήγορα τη θερμοκρασία», πρόσθεσε.
Επιπλέον, όπως διευκρινίζεται και από την έρευνα, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν πολύ περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με το τσάι, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.