Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Με τον Σ.Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα ο Ν.Δένδιας - Τι δήλωσαν για Ουκρανία, Τουρκία και φυσικό αέριο

Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.  

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία. «Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας».  «Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα.  1. Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης 2. Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδας τις συμφωνίες του Μινσκ και 3. αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας» πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική απειλή, κάνοντας ειδική αναφορά στην στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά αλλά και στην απειλή πολέμου από την Άγκυρα, το casus belli που κραδαίνει το τουρκικό καθεστώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS. 

Έχοντας εξ ευωνύμων του τον πανίσχυρο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχε σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας.  «Η Τουρκία διατηρεί τη στρατία του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησία. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται από το δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα την UNCLOS. Οι τουρκικές αιτίασεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατικοποιήση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης». 

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών. Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Για τις εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την ραγδαία αύξηση βομβαρδισμών και χρήση εξοπλισμού που απαγορεύεται από την συμφωνία του Μινσκ. Το Κίεβο σαμποτάρει τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα κατάπαυσης του πυρός».

Η πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών

Πρόκειται για την πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ. Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021. 

«Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική συζήτηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών Ελλάδας - Ρωσίας, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την κατάσταση σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δένδιας: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης

«Αγαπητέ Sergey,

Θα ήθελα, καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ και να συναντηθούμε σήμερα στη Μόσχα. Έχω την εντύπωση, αν μετράω καλά, ότι είναι η πέμπτη συνάντησή μας τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια. Θεωρώ όμως τη σημερινή μας συνάντηση ως μία συνάντηση μεγάλης σημασίας. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα, επίσης, να μου δώσεις την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και να ζητήσω τις απόψεις σου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Τέλος, προσβλέπω σε μία εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. Νομίζω ότι υπάρχει μία σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση. Και πάλι ευχαριστώ πολύ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Τι είπαν στη συνάντησή τους

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης προτίθεται να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για «τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» και να ζητήσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση των δύο υπουργών «για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο». «Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε στην πρώτη του εισηγητική τοποθέτηση, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική». Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ θυμίζοντας τη συνάντηση στο Σότσι τον περασμένο Δεκέμβριο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, γεγονός, που «υπογραμμίζει τον εντατικό χαρακτήρα των πολιτικών επαφών μας, την εμπιστευτικότητα των σχέσεών μας».

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πώς υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στο επίπεδο των ηγετών μας», αναφερόμενος στην ανάπτυξη «των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών και φυσικά του τουρισμού και της κατοχύρωσης της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών».

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό έγγραφο και βάση της κοινής εργασίας» το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και τόνισε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές επαφές, ξεχωρίζοντας «την επιτυχή διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας», που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης και συνεχίζεται έως τα μέσα του 2022 έπειτα από απόφαση των δύο κυβερνήσεων.

Tags
Back to top button