Τα ελληνικά προϊόντα κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές έως το τέλος του μήνα εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου Οικονομίας να εναρμονίσει με το ευρωπαϊκό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων διαπίστευσης και πιστοποίησης.
Οι φορείς της αγοράς και ο ΣΕΒ απηύθυναν έκκληση στο υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, καθώς όπως είπαν μια καθυστέρηση στην προώθηση της σχετικής τροποποίησης, σημαίνει στην πράξη την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των φορέων πιστοποίησης στη χώρα μας, καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων - μερικά από τα οποία είναι και κρατικά - και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις – πελάτες τους.
Ιδιαιτέρως για την αγορά η κατοχή πιστοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ενώ εξίσου ή/και περισσότερο αναγκαία είναι η πιστοποίηση για την εισαγωγή προϊόντων (CE) από τις ασιατικές αγορές, για τις οποίες η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου.
Όπως εκτιμούν οι φορείς, η απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ (αγροδιατροφή, δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βιομηχανικός Εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.).
Οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να εκπληρώσουν σχετικές υποχρεώσεις τους να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς και να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες.
Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, θα υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος επαναπιστοποίησης, αναζητώντας πιστοποίηση από κάποιο άλλο διαπιστευμένο φορέα του εξωτερικού, κι αυτή τη φορά με το διπλάσιο κόστος σε σχέση με τον Ελληνικό φορέα.