
Ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου: Γεννήθηκε σπάνιο είδος ιπποπόταμου - «Ήδη έχει αρχίσει να ξεχωρίζει»
Τουλάχιστον 50 ιπποπόταμοι και άλλα μεγάλα ζώα πέθαναν αφού δηλητηριάστηκαν από άνθρακα στο αρχαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής, δήλωσε ο διευθυντής του.
Οι φωτογραφίες που μοιράστηκε το Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δείχνουν τα ακίνητα ζώα να επιπλέουν κατά μήκος του ποταμού Ισάσα. Οι υπάλληλοι του πάρκου λένε ότι άρχισαν να παρατηρούνται οι σωροί για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.
Η ακριβής αιτία της δηλητηρίασης είναι άγνωστη, αλλά οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία άνθρακα, όπως αναφέρει το BBC.
Ο διευθυντής του πάρκου Emmanuel de Merode δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάκτηση των ζώων και την ταφή τους για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση, αλλά ήταν δύσκολο επειδή δεν υπήρχαν εκσκαφείς.
«Είναι δύσκολο λόγω έλλειψης πρόσβασης και υλικοτεχνικής υποδομής», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Έχουμε τα μέσα για να περιορίσουμε την εξάπλωση με... την ταφή τους με καυστική σόδα».
Ο ποταμός καταλήγει βόρεια στη λίμνη Έντουαρντ, μία από τις μεγάλες λίμνες της Αφρικής, όπου έχουν αναφερθεί και άλλα νεκρά ζώα σε τοπικό επίπεδο.
Ο άνθρακας προκαλείται από τον Bacillus anthracis και μπορεί να είναι θανατηφόρος, αλλά συνήθως δεν εξαπλώνεται εύκολα. Επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό ως σπόροι που κρύβονται στο έδαφος για χρόνια πριν εισέλθει σε ένα ζώο μέσω της εισπνοής ή μιας πληγής. Το Ινστιτούτο Διατήρησης της Φύσης του Κονγκό προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα άγρια ζώα και να βράζουν το νερό από τοπικές πηγές πριν το πιουν.
Με έκταση 7.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Βιρούνγκα είναι ένα από τα πιο ποικιλόμορφα βιολογικά, αλλά και πιο επικίνδυνα εθνικά πάρκα της ηπείρου.
Το πάρκο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά έχει επίσης επηρεαστεί από τις συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ανταρτών και του στρατού του Κονγκό τα τελευταία χρόνια.
Χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες που ανήκουν σε διάφορες ομάδες ανταρτών περιφέρονται στη Βιρούνγκα και τις γύρω περιοχές, πολεμώντας για τον έλεγχο των πλούσιων πόρων της περιοχής. Πολλοί δασοφύλακες έχουν χάσει τη ζωή τους προστατεύοντας την άγρια φύση εκεί.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των ιπποπόταμων στο πάρκο, αφού μεώθηκαν από πάνω από 20.000 σε μόλις μερικές εκατοντάδες ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας και του πολέμου.