Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μας μπερδεύει ο καιρός – «Έρχεται εβδομάδα με… τρεις εποχές»

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί η βαρομετρική διάταξη που απεικονίζεται στον χάρτη μας, όπου προς τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις, ενώ προς τα βορειοδυτικά και κεντρικά οι χαμηλές.

Συνεπώς, αυτό έχει σαν συνέπεια να συναντούμε ταυτόχρονα τρεις εποχές στη Γηραιά ήπειρο τον Χειμώνα, το Καλοκαίρι αλλά και το Φθινόπωρο όπως σημειώνονται και στον χάρτη μας.

«Μάχη» ψυχρών και θερμών αερίων μαζών

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για το περιβάλλον-"Χαλάσαμε το κλίμα, κάναμε τον πλανήτη θύμα"

Όπως αναφέρει, το πεδίο υψηλών πιέσεων στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης (γράμμα Υ στον χάρτη μας), τροφοδοτεί με ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες περιοχές προς τα κεντροανατολικά – νοτιοανατολικά τμήματα. Στον αντίποδα το πεδίο υψηλών πιέσεων στα νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης ή αλλιώς αντικυκλώνας των Αζορών, τροφοδοτεί με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική τμήματα της νότιας Ευρώπης. Τέλος οι χαμηλές πιέσεις (γράμμα Χ στον χάρτη μας) στα βορειοδυτικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου φέρνουν κακοκαιρίες με πολλές και ισχυρές βροχές που φτάνουν μέχρι και την κεντρική Ευρώπη, κεντρική – βόρεια Ιταλία, κεντρική – βόρεια Ισπανία.

Αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας προσπαθούν να φτάσουν και στη χώρα μας, συναντούν όμως αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό υψηλών πιέσεων προς τα βορειοανατολικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν ή αν φτάσουν να φτάνουν εξασθενημένα και στην πορεία να διαλύονται στα νότια θαλάσσια τμήματα.

Εβδομάδα με… τρεις εποχές

Αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία φαίνεται να διατηρείται για πολλές ακόμη ημέρες με αποτέλεσμα και τη νέα εβδομάδα να έχουμε έντονα καιρικά σκαμπανεβάσματα. Οι πρώτες ημέρες της θα ξεκινήσουν με καλοκαιρινό καιρό για να οδηγηθούμε στη συνέχεια σε φθινοπωρινό αλλά και χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο.

Υπογράφεται τη Δευτέρα η σύμβαση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Αυτό θα συμβεί διότι ένα κύμα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά δίνοντας αρκετές και έντονες βροχές στα δυτικά, πιεζόμενο όμως από τις υψηλές πιέσεις στα βορειοανατολικά της Ευρώπης δεν θα καταφέρει να κινηθεί πιο ανατολικά, οπότε θα εξασθενήσει και θα διαλυθεί στο Ιόνιο πέλαγος.

Ταυτόχρονα οι υψηλές πιέσεις από τα βορειοανατολικά θα κατεβάσουν ψυχρό αέρα με δυνατούς βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά θα επικρατήσει Φθινόπωρο, ενώ ανατολικότερα αυτής ο καιρός θα θυμίζει Χειμώνα με τους βοριάδες και την ψύχρα – κρύο να κυριαρχούν.

Θάλασσα που «βράζει» η Μεσόγειος

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που περιγράψαμε παραπάνω, φαίνεται να διατηρείται και για αρκετές ημέρες μέσα στον Οκτώβριο. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να διατηρεί πολύ θερμή την Μεσόγειο γεγονός που θα πρέπει να μας θέσει σε επιφυλακή για τη συνέχεια μιας και αργά η γρήγορα αναμένεται να σχηματιστούν πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά που ίσως προσεγγίσουν σε ισχύ τα επίπεδα Μεσογειακού Κυκλώνα και πιθανόν αυτό να γίνει περισσότερες από μία φορές.

Λευκάδα: Το ορεινό χωριό με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον

Η κατάρρευση του αντικυκλώνα στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης θα σημάνει την γενικότερη αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας κάτι το οποίο πιθανόν λάβει χώρα από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά με τον Νοέμβριο στατιστικά να είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη συχνότητα ισχυρών βροχοπτώσεων για τη χώρα μας. 

 

Tags
Back to top button