Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλκος στο Μπενεβέντο της Ιταλίας: Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο των απειλούμενων χριστιανικών αξιών

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης της ΔΣΟ: «Αγία Σοφία - Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο Μπενεβέντο της Ιταλίας, όπου υπάρχει ιστορικός και περικαλλής ναός της Αγίας Σοφίας, που περιλαμβάνεται στον Τόμο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αφού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο επικίνδυνο εθνικιστικό παραλήρημα στην Τουρκία που απαγόρευσε τη λειτουργία τον δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την εκστρατεία για την προστασία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνο γιατί το μοναδικό αυτό μνημείο αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ως τέτοιο θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και από την Τουρκία στην επικράτεια της οποίας βρίσκεται σήμερα. Επιμένουμε για έναν ακόμη λόγο. Διότι η Αγία Σοφία ως οικουμενική καθέδρα της ενωμένης χριστιανοσύνης της πρώτης χιλιετίας είναι και οικουμενικό σύμβολο των χριστιανικών αξιών που μοιραζόμαστε όλοι οι χριστιανοί ανεξαρτήτως δόγματος».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο «Vittorio Emanuele», απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος του Μπενεβέντο, Μητροπολίτης κ. Felice Accrocca, ο Επίσκοπος Κρατείας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Πολύκαρπου, και ο αντιδήμαρχος της πόλης του Μπενεβέντο κ. Giovanni Zanone.

Μ. Χαρακόπουλος στη Μεσσήνη της Σικελίας: Κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά η Αγία Σοφία και οι χριστιανικές αξίες

Η παρουσίαση του Τόμου έγινε από τον καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην Ποντιφική Θεολογική Σχολή «San Tommasso d’ Aquino» στην Νάπολη, mons. κ. Mario Iadanza, και την καθηγήτρια Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Sannio και Σύμβουλο Πολιτισμού του Μπενεβέντο, κα Antonella Tartaglia Policini.

Την εκδήλωση συντόνισε ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με τον καθολικό κόσμο κ. Virgilio Avato, ενώ ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις της Οργάνωσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο επικεφαλής της ΔΣΟ, μαζί με τους βουλευτές-μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ κ. Γιάννη Σαρακιώτη από την Ελλάδα και Πανίκο Λεωνίδου από την Κύπρο, βράβευσαν τους δύο ομιλητές, καθώς και τον αρχιτέκτονα κ Nicola Mucci, ο οποίος συνέγραψε το κείμενο για τον περίλαμπρο ναό της πόλης που είναι αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού.

Πριν από την εκδήλωση, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας του Μπενεβέντο, που έχει οικοδομηθεί τον 8ο αιώνα, και είναι ένα από τα επτά προστατευόμενα μνημεία στον επίσημο κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τον τίτλο «Οι Λομβαρδοί στην Ιταλία».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του σε ιταλικά ΜΜΕ, που κάλυψαν την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην εκστρατεία της ΔΣΟ για την διάσωση της Αγίας Σοφίας στην Πόλη και εξήρε την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του ναού της Αγίας Σοφίας στο Μπενεβέντο.

Δίκτυο πόλεων με Ναούς της Αγίας Σοφίας

Της παρουσίασης του Τόμου προηγήθηκε επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην έδρα του Αρχιεπισκόπου του Μπενεβέντο κ. Felice Accrocca. Κατά τη συνάντηση ο επικεφαλής της ΔΣΟ τόνισε ότι «η Αγία Σοφία είναι υπόθεση όλων των Χριστιανών. Όταν ιδρύθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό, είμασταν όλοι Χριστιανοί ενωμένοι, είναι ένα δημιούργημα πριν από το σχίσμα, ένα σύμβολο του ενωμένου χριστιανικού κόσμου. Άλλα δεν αφορά μόνο κάθε Χριστιανό, αφορά κάθε πολιτισμένο πολίτη, γιατί είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αναγνωρίστηκε από την UNESCO».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης-Αρχιεπίσκοπος του Μπενεβέντο ανέφερε ότι «οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού και του πολιτισμού του Μπενεβέντο είναι ζωντανές. Είναι σκόπιμη εμφανείς κάποιες επιρροές της βυζαντινής παράδοσης».

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ξεναγήθηκε στο Επισκοπικό Μουσείο που στεγάζεται στο κάτω μέρος του καθεδρικού ναού του Αγίου Βαρθολομαίου, και αποτελείται από δύο τμήματα: της αρχαιολογικής διαδρομής, που ξεκινά από τη ρωμαϊκή εποχή και καταλήγει μέχρι τον βομβαρδισμό του ναού το 1943 από τις συμμαχικές δυνάμεις, και της ψευδοκρύπτης, όπου σώζονται πρώιμες μεσαιωνικές τοιχογραφίες.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Μπενεβέντο, και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Clemente Mastella. Κατά τη συνάντηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια πολιτιστική διαδρομή, κατά το πρότυπο των “βημάτων του Αγίου Παύλου”, μεταξύ των πόλεων που φιλοξενούν ιστορικούς ναούς της Αγίας Σοφίας. Σε αυτό το δίκτυο θα συγκαταλέγεται, αναμφίβολα και το Μπενεβέντο. Η προώθηση αυτού του σχεδίου, εκτός των άλλων, θα ενισχύσει τον θρησκευτικό και ιστορικό τουρισμό».

Tags
Back to top button