Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των Σλάβων των Σκοπίων και των Βουλγάρων για τη λεγόμενη ‘κοινή ιστορία’ των δύο λαών.
Σημερινό δημοσίευμα στα Σκόπια, παρουσιάζει ένα βουλγαρικό βιβλίο, πόνημα του Στέφαν Ντέτσεφ, Βούλγαρου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας που χρονολογείται από το 1972 και έχει τίτλο «Η Ιστορία για σκοπιμότητα ή η σκοπιμότητα της Ιστορίας».
Την εποχή της έκδοσής του, που αποτελούσε την επίσημη θέση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής της Σόφιας, δεν είχε λάβει, τότε, τη δέουσα προσοχή, αλλά τώρα με την εργασία της Μικτής Κοινής Επιτροπής Βουλγαρίας- Σκοπίων για την Ιστορία και τα σχολικά βιβλία, έχει αναδειχθεί ως ‘ντοκουμέντο’.
Το βιβλίο καταρρίπτει τους βουλγαρικούς ισχυρισμούς περί κοινής ιστορίας μεταξύ των δύο λαών και είναι βασισμένο σε μια βιβλιογραφία Βουλγάρων ιστορικών που αναφέρονται στη νεότερη βουλγαρική ιστορία.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην Κοινή Επιτροπή η βουλγαρική πολιτική καθοδηγεί τους ιστορικούς της επιτροπής.
«Αλλά, αυτά που έχουν σημασία είναι:
Πρώτον, η κυριαρχία της πολιτικής επάνω στην επιστήμη στη Βουλγαρία, μετατρέποντας τη βουλγαρική ιστορία σε πραγματική καρικατούρα, πετώντας την μπάλα στο γήπεδό μας.
Δεύτερον, πως μπορεί κανείς, έτσι, να περιμένει μια επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων από τη βουλγαρική πλευρά.
Τρίτον, γιατί οι Σλαβομακεδόνες πολιτικοί δεν γνώριζαν αυτό το θέμα και αποδέχθηκαν να συζητήσουν για «κοινή ιστορία» στη Συμφωνία Καλής Γειτονίας, θέτοντας το βάρος στην πλευρά μας αφήνοντας τη βουλγαρική αφήγηση να κυριαρχήσει;
Τέταρτον, πως μπορεί το νέο δεδομένο να επηρεάσει το περαιτέρω έργο της Μικτής Επιτροπής;
Ο Στέφαν Ντέτσεφ, στη διατριβή του που έχει ως τίτλο « Ο αγώνας του VMORO κατά της κυριαρχίας μέχρι το 1903» μια περίοδος που οι Βούλγαροι ομιλούν για ‘κοινή ιστορία’ αναφέρει ότι άλλο είναι η ιστορία της Βουλγαρίας και άλλο είναι η ιστορία του λαού της Βαρντάσκας.
Αυτό αναφέρεται στη διατριβή «Το Εθνικο-Επαναστατικό Κίνημα του Πληθυσμού της Βαρδαρικής Μακεδονίας (1918-1925)» [ „Национално-револуционерното движење на населението во Вардарска Македонија (1918-1925 г.)"], ως μια ιστορία ενός διαφορετικού λαού από τον βουλγαρικό.
Και η μάχη της διαφορετικότητας συνεχίζεται…