Σε μια απίστευτη ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές στην πρώτη «φάρμα του ανθρώπινου σώματος» στην Αυστραλία, καθώς διαπίστωσαν με τη βοήθεια καμερών time lapse ότι τα σώματα κάνουν κινήσεις περισσότερο από ένα έτος μετά θάνατον.
Η ανακάλυψη έγινε από την Άλισον Γουίλσον, ερευνήτρια στο Australian Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER), μία μυστική εγκατάσταση κοντά στο Σίδνεϊ.
Η Γουίλσον κινηματογράφησε την αποσύνθεση ενός ανθρώπινου σώματος σε διαστήματα 30 λεπτών, για μία περίοδο 17 μηνών.
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα χέρια είχαν σημαντική κίνηση. Τα χέρια που αρχικά ήταν χαμηλά πλάι στο σώμα, ανέβηκαν ενώ ένα χέρι απομακρύνθηκε από το σώμα και στη συνέχεια επέστρεψε, αγγίζοντας το και πάλι», δήλωσε η Γουίλσον.
Αν και η Γουίλσον ανέμενε την ύπαρξη κάποιας κίνησης στα αρχικά στάδια της αποσύνθεσης, δήλωσε έκπληκτη που είδε κίνηση για 17 μήνες. Εκτιμά ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης και της συστολής όταν το σώμα στεγνώνει.
Η «φάρμα» ή αλλιώς Australian Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER) βρίσκεται κρυμμένη στα Γαλάζια Όρη, κοντά στο Σίδνεϊ. Η τοποθεσία της εγκατάστασης αυτής είναι απόρρητη.
Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση τέτοιου είδους στο νότιο ημισφαίριο, καθώς παρόμοιες «φάρμες» υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και σε ελάχιστο φυσικά αριθμό. Δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από την ερευνήτρια Σάρι Φορμπς, για να μελετηθεί η αποσύνθεση του ανθρώπινου σώματος υπό διάφορες συνθήκες με στόχο τη βοήθεια στην επίλυση των εγκλημάτων.
Στη «φάρμα σωμάτων» βρίσκονται πτώματα τόσο ανθρώπων όσο και ζώων. Το 2016, στη μυστική αυτή εγκατάσταση βρίσκοταν 19 ανθρώπινες σοροί: εννιά από αυτές ήταν εκτεθειμένες πάνω από το έδαφος, ενώ 10 από αυτές ήταν θαμμένες σε τάφους.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν πτώματα γουρουνιών, καθώς παρομοιάζουν αρκετές ομοιότητες με αυτά των ανθρώπων.
Ένας από τους τάφους είναι επιφανειακός, έτσι ώστε να θυμίζει τόπο εγκλήματος. Συνήθως οι δολοφόνοι δεν μπαίνουν στον κόπο να σκάψουν πολύ για να κρύψουν τα θύματά τους.
Υπάρχουν ακόμη δύο βαθύτεροι τάφοι με πολλά σώματα, έτσι ώστε να εξεταστούν οι συνθήκες ενός μαζικού τάφου.
Στόχος της έρευνας είναι να αποκτηθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις αρχές στην επίλυση εγκλημάτων. Είναι σημαντικό σε μία υπόθεση ανθρωποκτονίας, οι αρχές να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το πτώμα, πότε έγινε ο φόνος και τι στοιχεία είναι πιθανόν να άφησε ο δολοφόνος σε αυτό.
«Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τις αρχές να επιλύσουν εγκλήματα. Είναι σημαντικό και για τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δίνει φωνή στο θύμα για να πει την τελευταία του ιστορία», τόνισε η Γουίλσον.