Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μ. Κερέ: «Απαραίτητη η συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου» (φωτό) (upd)

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε την ανάγκη για συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

Συγκεκριμένα τόνισε πως είναι «σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη εξεύρεση λύσης στην προηγούμενη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας.

Ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του χρέους έχει υπονομεύσει η εμπιστοσύνη των αγορών και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Γάλλος τραπεζίτης τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη «στη μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης που συρρικώνεται», ώστε να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και διεμήνυσε πως «η άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα επιταχύνει πολλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση».

Στην ομιλία του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, και υπεύθυνος για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το «κλειδί» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας», δήλωσε.

«Πέρυσι τον Ιούνιο το ΔΣ της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα εξέταζε την πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και στην εξέλιξη της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων στοιχείων γύρω απ' τη διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Κερέ, τονίζοντας «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Ο Γάλλος τραπεζίτης και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ακόμη αφοσίωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και είπε πως για να ανέλθει η πραγματική οικονομία χρειάζεται να επιστρέψουν στις τράπεζες οι τραπεζικές καταθέσεις σημειώνοντας πως το 45% των δανείων είναι «κόκκινα».

Τσακαλώτος: Νιώθω σαν τον προπονητή που δεν ξέρει που είναι το τέρμα

 Μετά τον Μπενουά Κερέ το λόγο στο συνέδριο του Economist πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατά πληροφορίες επανέλαβε ότι είναι κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και τώρα ζητά σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι του τελευταίο Eurogroup.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε σε Ολλανδία και Γερμανία λέγοντας, κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας θαυμάσιος οργανισμός αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά να μην μπορεί να τοποθετηθεί για το θέμα του χρέους.

«Νιώθω σαν τον προπονητής ποδοσφαίρου που ετοιμάζω την ομάδα μου χωρίς κανείς να μου λέει πού είναι τα δοκάρια» είπε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Θέλοντας, δε, να φανεί αισιόδοξος για συμφωνία τον Ιούνιο είπε ότι «όταν ανέλαβα το 1/5 των πολιτών μου έλεγε συγχαρητήρια και τα 4/5 συλλυπητήρια. Τον Ιούνιο ελπίζω αυτή η αναλογία να έχει αλλάξει».

Όπως μεταδίδει το Reuters ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να δώσει στην Ελλάδα κάποια μορφής ελάφρυνση χρέους προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρεπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι σαφήνεια. Έχουμε 14 μήνες για τη λήξη του προγράμματος. Μου φαίνεται ότι είναι ώρα για το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα και έτσι ενώ μπορεί να υπάρχει μια συζήτηση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χέους, οι πιστωτές της πρέπει να σταματήσουν να «κλωτσούν παρακάτω το τενεκεδάκι» και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο.

Η ομιλία του Μπενουά Κερέ στα αγγλικά

Tags
Back to top button