Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Λιναρόσπορος: Αυτά είναι όλα του τα οφέλη για την υγεία

Ο λιναρόσπορος, τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και πιο ισχυρή θέση στη διατροφή μας.

Ο λιναρόσπορος καταναλώνεται εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά μία από τις πρώτες καλλιεργημένες υπερτροφές στον κόσμο Σύμφωνα με πληροφορίες στο Journal of Food Science and Technology, η λατινική ονομασία του λιναρόσπορου είναι Linum usitatissimum, που σημαίνει «πολύ χρήσιμος».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην ενυδάτωση του δέρματος, ενώ παράλληλα προάγει την καρδιακή υγεία και ρυθμίζει την χοληστερόλη και όχι μόνο.

Μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σε μελέτες σε ζώα, το φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον λιναρόσπορο, το οποίο ονομάζεται ALA, ανέστειλε την εμφάνιση και την ανάπτυξη όγκων.

Λιναρόσπορος: Τα οφέλη του για την υγεία

Ο Dr. Josh Axe, γιατρός φυσικής ιατρικής, κλινικός διατροφολόγος και συγγραφέας στην ιστοσελίδα του για θέματα υγείας και διατροφής draxe.com συγκέντρωσε τα δώδεκα πιο σημαντικά οφέλη του λιναρόσπορου για την υγεία του ανθρώπου.

  • Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιες φυτικές ίνες, αλλά φτωχός σε υδατάνθρακες
  • Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Ο λιναρόσπορος συμβάλει στο υγιές δέρμα και στα δυνατά μαλλιά
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας
  • Είναι ένας καλός τρόπος για να αντικαταστήσετε με φυσικό τρόπο τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, καθώς μεταβολίζεται εύκολα
  • Ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη
  • Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά
  • Μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
  • Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της ορμονικής ανισορροπίας

Λιναρόσπορος: Τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωσή του

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης λιναρόσπορου και του συμπληρώματος διατροφής με λιναρόσπορο;

Όταν εισάγετε για πρώτη φορά το λινάρι, και επομένως πολλές φυτικές ίνες, στη διατροφή σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε προσωρινά κάποιες από αυτές τις παρενέργειες: α) αίσθημα φουσκώματος ή και αέρια, β) κοιλιακή δυσφορία, γ) διάρροια, δ) μειωμένη όρεξη, ε) ορμονικές αλλαγές εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες

Να σημειωθεί ότι οι φυτικές ίνες στον λιναρόσπορο μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο λιναρόσπορος δρα ως αντιπηκτικό, οπότε αν λαμβάνετε αντιπηκτικά θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση λιναρόσπορου.

Επιπροσθέτως, αποφύγετε τους λιναρόσπορους σε περίπτωση αλλεργιών, καρκίνου του μαστού ή της μήτρας και χρησιμοποιήστε με προσοχή εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη και λαμβάνετε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του γιατρού σας κρίνεται απαραίτητη, τόσο ως προς τη δοσολογία που πρέπει να καταναλωθεί, όσο και στο εάν σας επιτρέπετε να καταναλώσετε.

Παράλληλα η Lilian Thompson, διεθνώς γνωστή ερευνήτρια από Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρει πως και οι έγκυες γυναίκες και ενδεχομένως οι θηλάζουσες μητέρες δεν θα πρέπει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με αλεσμένο λιναρόσπορο.

ΥΓ. Ο λιναρόσπορος, όταν καταναλώνεται ολόκληρος, είναι πιο πιθανό να περάσει από τον εντερικό σωλήνα άπεπτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλα τα υγιεινά συστατικά του. Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν πλέον αλεσμένο λιναρόσπορο, αλλιώς μπορείτε να τον αλέσετε μόνοι σας.
 

Tags
Back to top button