Για τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ, ανατολικά της Κύμης, που έγινε αισθητός και στην Αττική, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ο σεισμός προήλθε από τον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές. Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Αντιδήμαρχος Κύμης για σεισμό: Είναι ανησυχητικό που έως τώρα δεν έχουμε μετασεισμούς
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. (…) Έχει ιστορικό η περιοχή αλλά συνήθως επηρεάζεται η γύρω από αυτή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι θαλάσσια και αραικατοικημένη».
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές
«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται ζημιές. Το ανησυχητικό είναι ότι έως τώρα δεν έχουμε μετασεισμούς» τόνισε από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κύμης Αργύρης Πάφρας.
«Μας ταρακούνησε γερά ο σεισμός. (…) Οι κάτοικοι είναι σε απόλυτη ηρεμία, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, διακοπές ρεύματος κλπ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε γύρω στις 4:15 το μεσημέρι της Παρασκευής (19/1) με επίκεντρο στα 24 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κύμης και εστιακό βάθος στα 14,6 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε διάφορα σημεία της Αττικής, ενώ λίγο αργότερα καταγράφηκαν και νέες, ασθενέστερες δονήσεις: 2,4 Ρίχτερ στις 4:24, στα 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικα της Κύμης και 3,1 Ρίχτερ στις 4:33 στα 21 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Κύμης.
Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, η δόνηση καταγράφηκε σε μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της.