«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι Κάτω Χώρες είπαν «στοπ» σε έναν δύσοσμο λαϊκισμό».
Είναι τα λόγια του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε μετά τη νίκη του, τα οποία υπογραμμίζονται στην εφημερίδα «Λε Μοντ».
Οι ολλανδικές εκλογές τις οποίες παρακολούθησαν με το μικροσκόπιο σε όλη την Ευρώπη, χαρακτηρίσθηκε από μια μαζική προσέλευση της τάξεως 77,6% .
Σχετικά με την ήττα του Γκέερτ Βίλντερς, η «Λε Μοντ» εκτιμά ότι παρ’ ότι κέρδισε 20 έδρες, έχει υποστεί μια αποτυχία που θα του αφήσει πικρή γεύση. Εδώ και μήνες του έδιναν ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο και ο ίδιος φανταζόταν εαυτόν ως πρωθυπουργό.
«Η λαϊκιστική άνοιξη» που ήλπιζε για τον ίδιο και για την Ευρώπη, δεν ξεκίνησε από τις Κάτω Χώρες, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Βίλντερς αναφώνησε : «Ο Ρούτε δεν έχει ακόμα απαλλαγεί από εμένα» προσπαθώντας να κινητοποιήσει εκ νέου τους υποστηρικτές του, σημειώνει η «Λε Μοντ» .
Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο ιστορικός Γιάν Βιλέμ Μπράουερ θεωρεί ότι η λέξη «διάσπαση», είναι η «λέξη-κλειδί» για τις ολλανδικές εκλογές.
Για τον ιστορικό, η επιτυχία του Μαρκ Ρούτε είναι σχετική, δεδομένου ότι το κόμμα του έχασε περίπου το 20% των εδρών του.
«Με κανονικές συνθήκες θα μιλούσαμε για ήττα, διότι ποτέ άλλοτε ένα «μεγάλο» κόμμα δεν υπήρξε τόσο μικρό. Αλλά βέβαια, διαπιστώνουμε ότι με το ποσοστό του παρεμπόδισε το να έχουμε ένα παλιρροιακό κύμα λαϊκισμού και ήταν για μας μια πραγματική ανακούφιση, έστω και αν το κόμμα του Βίλντερς είναι πλέον το δεύτερο κόμμα στη χώρα» τόνισε.
Σχετικά με τη συντριβή του κόμματος των Εργατικών (PVDA, σοσιαλδημοκρατών) ο κ. Μπράουερ εκτιμά ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν ασθενική. Παράλληλα, και ενόσω το 2012 είχε υπερασπισθεί ένα πρόγραμμα εντελώς αριστερό, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, πολύ γρήγορα έκανε συμφωνία με τον «παραδοσιακό εχθρό του» το VVD και αποδέχτηκε μέτρα λιτότητας , αναδιάρθρωσης, μαζικές περικοπές στον τομέα της υγείας. Τελικά πλήρωσε κατά κάποιο τρόπο το λογαριασμό του».
Για τον κ. Μπράουερ το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των εκλογών είναι ο διασκορπισμός και η διάσπαση. Η γεμάτη σύγχυση έκρηξη του πολιτικού τοπίου.
Και στο εξής, η εξέλιξη αυτή αφορά και τους λαϊκιστές. Είδαμε για παράδειγμα να προκύπτει το « Φόρουμ για τη Δημοκρατία» ενός απατεώνα διανοούμενου του Τιερί Μποντέ.
Βλέπουμε την άνοδο του «50Plus», το κόμμα των Συνταξιούχων που δεν είναι απαλλαγμένο από λαϊκισμούς.
«Πρόκειται για μορφώματα που κατά τη γνώμη μου εμπόδισαν κυρίως την άνοδο του PVV » εξήγησε ο κ. Μπράουερ .