Σε δηλώσεις του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάνει μια ανασκόπηση των ταραχωδών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία και «βλέπει» επανεκκίνηση των σχέσεων τους, εφόσον η ΕΕ ακολουθήσει τους θεμελιώδεις κανόνες.
Σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του στο Έθνος της Κυριακής, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν ενδείξεις για επανεκκίνηση των σχέσεων τους.
Ξεκινώντας από το Σύμφωνο για την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ ΕΣΣΔ και ΕΚ, ο Λαβρόφ υπογραμμίζει πώς εκκίνησε η οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών, υπογραμμίζοντας ότι στη πράξη η ΕΕ δεν ακολουθήσει τις αρχές της ισότιμης συνεργασίας.
«Στην πράξη απεδείχθη ότι η ΕΕ ήταν απροετοίμαστη να χειριστεί επί ίσοις όροις τις σχέσεις της με τη χώρα μας», αναφέρει ο Λαβρόφ.
Μάλιστα, συνεχίζοντας κάνει λόγο για μία Ευρώπη που ο όρος της έγινε συνώνυμος με της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέλη της παρουσιάζονται μόνο ως «αληθινή Ευρώπη», ενώ οι υπόλοιποι «πρέπει να δουλέψουν σκληρά ώστε να γίνουν αντάξιοι του υψηλού τίτλου Ευρωπαίων». Σχολίασε, ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι βαθιά εσφαλμένη και δεν ωφελεί το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες άρχισαν να αποσιωπούν ντροπαλά πως η επεξεργαζόμενη ιδέα των κοινών χώρων Ρωσίας-ΕΕ στηριζόταν στην αμοιβαία κατανόηση του κινδύνου και του επιβλαβούς χαρακτήρα των προσπαθειών να τεθούν οι κοινοί μας γείτονες μπροστά στην επιλογή «ΕΕ ή Ρωσία»», σημείωσε.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η Ρωσία υπήρξε και πάντα θα υπάρχει ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και πως ο σημερινός ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν νοείται χωρίς τον αμοιβαίο εμπλουτισμό με τη Ρωσία.
«Παρ’ όλες τις διαφωνίες, η Ρωσία και η ΕΕ παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί εταίροι», υπογράμμισε και συνέχισε ότι αν η ΕΕ δεν κρατούσε μεροληπτική θέση σχετικά με τα ουκρανικά γεγονότα, σήμερα το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει έως και μισό τρισ. δολάρια και να γίνει παράγοντας παγκοσμίου μεγέθους, συγκρίσιμος με τον όγκο εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Κατέληξε, πάντως ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η ΕΕ αρχίζει να συνειδητοποιεί τη μη κανονικότητα της κατάστασης κα πως αυτό ανοίγει τις δυνατότητες για επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.
«Στοχεύουμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μαζί της στο πνεύμα της ιδέας που προώθησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διαμόρφωση της Μεγάλης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό Ωκεανό με συμμετοχή των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και όλων των άλλων χωρών της ηπείρου», δήλωσε.
Τέλος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες, όπως αυτοί αποτυπώνονται στα έγγραφα που ρυθμίζουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.
«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη συνεργασία με τη χώρα μας, η εμμονή στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν πρόκειται να βελτιώσουν τις προοπτικές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον σύγχρονο κόσμο», κατέληξε.