Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κρήτη: Και όμως… κάποτε ήταν ο βυθός μιας θάλασσας

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε την Κρήτη σαν το βυθό μιας πανάρχαιας θάλασσας; Κι όμως έτσι ήταν μέχρι και 23 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν τεράστιες πιέσεις μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής έφεραν στην επιφάνεια την πρώτη ξηρά, σύμφωνα με το , και όπως μεταδίδει το 

Οι τεράστιες πιέσεις και θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού των πετρωμάτων από ένα βάθος 35 χιλιομέτρων μέχρι την επιφάνεια, τα τσαλάκωσε και τα παραμόρφωσε δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία πτυχώσεων (πτυχές του Βώσακου), που εμφανίζονται χαρακτηριστικά κατά μήκος της διαδρομής προς το Μοναστήρι του Βώσακου, στο Γεωπάκρο Ψηλορείτη.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ΝΑ της Χρυσής Λασιθίου - Αισθητός στην Κρήτη

Οι πτυχές του Βώσακου γίνονται ακόμα εντονότερες λόγω των εναλλαγών των άσπρων πυριτικών ενστρώσεων με το γκρίζο μάρμαρο και, πολλές φορές, συνοδεύονται και από εντυπωσιακά ρήγματα.

Γι’ αυτό, μπορούν να θεωρηθούν ένα παγκόσμιας αξίας υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, το οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε μαζί με το όμορφο τοπίο της κοιλάδας του Γεροπόταμου, το γραφικό οικισμό Δοξαρό, τα μητάτα με τα αλώνια και τα εντυπωσιακά ελαιόδεντρα, ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι που ανηφορίζει μέχρι τις πλαγιές του Κουλούκωνα για συναντήσουμε το δρόμο του Βώσακου!

Tags
Back to top button