Κρίσιμο Eurogroup για το «ξεκλείδωμα» της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα αρχίζει στις 10 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στην Μάλτα. Παρόντες στη Βαλέττα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι θα μπουν στη συνεδρίαση. Για την άτυπη σύνοδο του Ecofin βρίσκεται στη Μάλτα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Βασικό όπλο του κ. Τσακαλώτου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το γεγονός ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την Αθήνα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν (ίσως και σημαντικά) πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος. Στον αντίποδα ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν φέρεται να επιμένει ότι ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ.
Πέρα όμως από το 2016, όπου η Αθήνα φαίνεται ότι κερδίζει καθώς η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει τα καλά νέα στις 24 Απριλίου, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται να επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα και το 2018. Κάποιοι λένε ότι το κάνει στο πλαίσιο διαπραγματευτικής στρατηγικής περιμένοντας τις τελικές υποχωρήσεις από την Αθήνα για το αποσύρει.
Το βασικό επιχείρημα του κ. Τόμσεν είναι η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών από το δ’ τρίμηνο του 2016 (ύφεση 1,1% του ΑΕΠ) και η προβολή που κάνει ότι το 2018 η Ελλάδα θα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του στόχου.
Βασικό θέμα διαφωνίας παραμένει πάντα το αν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ή ένα μέρος (π.χ. 30%) θα πάει το 2020. Το άλλο 1% (1,8 δισ. Ευρώ) των μέτρων από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ πάει μάλλον για το 2020 με τον κ. Τόμσεν να ζητά όμως να έλθει το 2019 αν χαθεί ο στόχος του 2018.
«Όντως ισχύει ότι υπάρχει ένα θέμα με μέτρα από 2018 από τη Γερμανία και το ΔΝΤ» επιβεβαιώνει Ευρωπαίος παράγοντας χωρίς όμως να αποκλείει θετικές εξελίξεις σήμερα το πρωί. «Βαρόμετρο» για την πορεία του Eurogroup αναμένεται ότι θα είναι και όσα συζήτησαν την Πέμπτη σε κλίμα μυστικότητας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εν αναμονή του αποτελέσματος της συνεδρίασης διαμορφώνονται έτσι τρία σενάρια:
1. Πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη συνολική συμφωνία (global deal) με ρύθμιση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο για σήμερα με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.
2. Προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα (policy package) η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά στο Hilton το Staff Level Agreement.
3. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη Μάλτα η οποία θα οδηγήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων με εξ’ αποστάσεως επαφές ως τη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.