Κρίσιμη κρίνεται η Τετάρτη για την τύχη της αυριανής πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη και το εάν τελικά θα παραστούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και έχει απομακρυνθεί σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ωρών, εκτός κι αν υπάρξει θεαματική αιφνιδιαστική κίνηση στην ύστατη ώρα.
Η μόνη ίσως ελπίδα να προκύψει κάποια σημαντική ανατροπή εναποτίθεται στην άσκηση πιέσεων, κυρίως από τον ευρωπαϊκό παράγοντα προς την Άγκυρα. Αυτό ήταν και το νόημα των συνομιλιών που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τους δύο ηγέτες να συνδράμουν ώστε να αναδειχθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία σαφής θέση για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, στοιχεία αναγκαία για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ζήτησε ακόμα να σταλεί μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία, στην προσπάθεια επιτυχίας της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης, ενώ δεν αποκλείεται να έχει σήμερα και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών. Θεωρητικά ο κ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή επικοινωνία και με τον κ. Ερντογάν, ώστε ανάλογα με τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ελβετία ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακινζί, να αποφασίσουν αν θα μεταβούν και οι ίδιοι. Η ελληνική πλευρά έχει τουλάχιστον ακόμη και τώρα την προσδοκία ότι οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη θα σημάνουν έστω τη συνέχιση του διαλόγου με καλύτερους όρους, αν όχι να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για τη λύση.
Το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης. Στη συνεδρίαση τονίστηκε η αποφασιστικότητα και η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.