Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει τον κ. Ερντογάν ως «έναν έξυπνο, έμπειρο, σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας» ο οποίος «γνωρίζει ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από συμβιβασμούς. Όχι σκάρτους, αλλά δημιουργικούς» και τονίζει ότι «εναπόκειται σε εκείνον να κάνει τις επιλογές του ως προς το Κυπριακό και θα κριθεί όπως κρινόμαστε όλοι. Η κρίση μας, βέβαια, πρέπει να αφορά πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικές ερωτήσεις».
Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι ένας κοινός παρονομαστής που θα συνδυάζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, και, την ίδια στιγμή, τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους. Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, είναι το «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους, αποκαλύπτει επίσης.
Όπως εξήγησε, είναι κάτι ανάλογο (όχι, όμως, αντίστοιχο) με αυτό που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην υπό ενοποίηση Γερμανία και την Σοβιετική Ένωση και καθόριζε το νομικό καθεστώς αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων και τον τρόπο παρακολούθησης της ροής εξόδου τους. «Για το ίδιο διάστημα θα ισχύουν τα ίδια και για τον ελληνικό στρατό» λέει σημειώνοντας «ότι η ΕΛΔΥΚ είναι νόμιμα στο νησί, ενώ ο πολλαπλάσια μεγαλύτερος κατοχικός στρατός παράνομα».
Ερωτηθείς, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σύμφωνο φιλίας, αντί των συνθηκών εγγυήσεων, που πρότεινε η ελληνική πλευρά «στη βάση της παγκόσμιας ιστορικής εμπειρίας που μελετήσαμε με προσοχή», όπως λέει, εξηγώντας ότι «με αυτό το σύμφωνο οι τρεις χώρες θα συνεργάζονται έναντι σύγχρονων κοινών κινδύνων, όπως οι οικολογικοί, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Θα υπάρχει και ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας και προώθησης μιας θετικής ατζέντας. Εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή και στο εσωτερικό άλλης. Μερικοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να πάρουν την ιδέα αυτού του Συμφώνου και να την «αξιοποιήσουν» ενάντια στο πνεύμα του, ως μια νέα συνθήκη εγγυήσεων. Δεν θα το επιτρέψουμε».
Ερωτηθείς για τα περί ταϊβανοποίησης ή και προσάρτησης των κατεχομένων, αλλά και για ένταση των προκλήσεων στο Αιγαίο ο κ. Κοτζιάς λέει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει ότι το Κυπριακό δεν συνδέεται με τις διμερείς μας σχέσεις, ούτε κατά τη διαπραγμάτευση, ούτε εξαιτίας των όποιων αποτελεσμάτων της. «Ως προς την κινδυνολογία σημειώνω ότι με αυτή γίνεται προσπάθεια να εκβιαστεί η θέληση του κυπριακού λαού» προσθέτει επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα της άλλης πλευράς είναι ότι οι υδρογονάνθρακες δεν βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Κύπρου, αλλά στη νότια. Ότι το διεθνές δίκαιο στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας» και καταλήγει: «Ελπίζω και εργάζομαι για αυτό, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και κατά προέκταση να μην προκύψουν τέτοια προβλήματα ή απειλές».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ν. Αναστασιάδη ο κ. Κοτζιάς τις χαρακτηρίζει «συντροφικές και πατριωτικές» ενώ για τη διοίκηση Τραμπ διαβλέπει ότι «θα κάνει δύο μεγάλες μετακινήσεις: πρώτον, θα ενισχύσει την γεωοικονομική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και κατά προέκταση θα την ενισχύσει έναντι της «καθαρής» γεωπολιτικής. Δεύτερον, θα προσπαθήσει να κάνει μια αναστροφή της πολιτικής του Νίξον πριν από 45 χρόνια. Τότε οι ΗΠΑ επεδίωξαν να αποσπάσουν την Λ.Δ. της Κίνας από τη Σοβιετική Ένωση και να συνεργαστούν μαζί της έναντι της τελευταίας. Τώρα θα επιδιώξουν αλλαγή στο τρίγωνο. Η «αντίθετη κορυφή» να είναι η Κίνα και πιθανά η Ρωσία μαζί τους».
Προσθέτει επίσης ότι πολλοί στην Ουάσινγκτον «βλέπουν την ΕΕ σε πορεία αδυναμίας και κρίση ταυτότητας και αναρωτούνται που πάει και τι ακριβώς θέλει». «Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει το λάθος της μη καταγραφής και ανάλυσης των πραγματικών προβλημάτων. Ερωτημάτων στα οποία προσπάθησε ο Τραμπ να δώσει τις δικές του απαντήσεις», σημειώνει, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει κρίση διαχείρισης των κρίσεων» και «δεν έχει όραμα για τον 21ο αιώνα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ