Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Επιστροφή στην άσκηση μετά από νόσηση–Τι να προσέξετε

Η παραλλαγή της Όμικρον έχει προκαλέσει μία χιονοστιβάδα κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που δρομολογούνται εξελίξεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα. Παρότι τα συμπτώματα της Όμικρον παραμένουν πιο ήπια συγκριτικά με τις υπόλοιπες γνωστές μεταλλάξεις, εντούτοις δεν είναι λίγα τα περιστατικά που αναφέρουν ότι ταλαιπωρούνται από κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια εβδομάδες μετά τη νόσηση.

Κορονοϊός-Μελέτη: Φρεσκο...εμβολιασμένοι; Τι πρέπει να κάνετε για περισσότερα αντισώματα

Σύμφωνα με το , «η ανάρρωση είναι διαφορετική για τον καθένα» εξηγεί η Janet Bondarenko, φυσιοθεραπεύτρια στο νοσοκομείο του Alfred στη Μελβούρνη. Επιπλέον, «ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε διάφορα όργανα, δημιουργώντας το αίσθημα της κόπωσης» τόνισε ο Δρ.Robert Newton, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan. Όπως εξηγεί ο ίδιος το καρδιοαναπνευστικό σύστημα αδυνατεί να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο στους μύες και έτσι κάτι που πριν απαιτούσε μέτρια ως ελάχιστη ενέργεια, πλέον είναι αρκετά πιο δύσκολο.

Αναμφίβολα η ανάπαυση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να ενδυναμώσουν ξανά τον οργανισμό, αλλά η κίνηση εν γένει είναι αυτή που θα αφυπνίσει εκ νέου το σώμα.

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την ικανότητα των μυών, της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ παράλληλα ενισχύει τα μιτοχόνδρια ή αλλιώς τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού» που βρίσκονται εντός των μυών τροφοδοτώντας με ενέργεια το σώμα, με σκοπό να εξουδετερώσουν τις εξουθενωτικές επιδράσεις της λοίμωξης.

Ας δούμε ποιες ασκήσεις προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές του θεράποντος γιατρού, ώστε να αποτινάξουμε την κόπωση της Covid-19 και να νιώσουμε πιο δυνατοί.

Η γιόγκα 

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων, να μειώσει την ευαισθησία του ανοσοποιητικού στους ιούς και να επιταχύνει την ανάρρωση από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Εάν λοιπόν σας αρέσει η γιόγκα τότε μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά την ενασχόλησή σας κάνοντας αρχικά τις ασάνες που σας διευκολύνουν περισσότερο.

Τα βάρη 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Newton, θα ήταν καλό να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ασκήσεις με αντιστάσεις, μιας και οι αλτήρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος μυικής ενδυνάμωσης και ανάκαμψης του αποδυναμωμένου μυικού συστήματος.

Το περπάτημα 

Σύμφωνα με τη φυσιοθεραπεύτρια Bondarenko καθώς και με πλήθος ακόμη επιστημόνων η πιο αποτελεσματική άσκηση που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει τον οργανισμό του να επανέλθει είναι το περπάτημα. Συνιστάται να ξεκινήσει κανείς με περπάτημα ήπιας έντασης και σταδιακά να αυξήσει την έντασή του καταλήγοντας στο γρήγορο και έντονο περπάτημα.

Είναι σημαντικό να μην πιέζετε τον οργανισμό σας και να μην έχετε την προσδοκία ότι θα κάνετε όλα όσα κάνατε πριν νοσήσετε με Covid-19. Ακούστε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας, σεβαστείτε το και  μην το κουράζετε περισσότερο, έτσι ώστε να το βοηθήσετε να ανακάμψει.

Tags
Back to top button