Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόρη Σουλεϊμανί: Ποιος θα εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα μου;

Μια μεγάλη κόκκινη σημαία υψώθηκε στο τέμενος Τζαμκαράν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε πλάνα από μια τελετή προς τιμήν του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, η κόκκινη σημαία υψώθηκε πάνω από τους μιναρέδες στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ.


Κατά τη σιιτική παράδοση, οι κόκκινες σημαίες συμβολίζουν τόσο το άδικα χυμένο αίμα όσο και ένα κάλεσμα εκδίκησης υπέρ ενός ανθρώπου που έχει δολοφονηθεί.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την οργισμένη αντίδραση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ορκίστηκε ότι η χώρα του λάβει «σκληρή εκδίκηση» από όσους ευθύνονται για το θάνατο του Σουλεϊμανί.

Την εντολή για το θάνατο του 62χρονου ανώτατου στρατιωτικού, που διετέλεσε επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ενέργεια αυτή, με σκοπό να σταματήσουν κι όχι να αρχίσουν έναν πόλεμο. Ωστόσο, ο θάνατος του Σουλεϊμανί σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.


Την ίδια στιγμή, πάντως, εκπρόσωπος των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων ανέφερε στο Reuters ότι σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές τα ξημερώματα του Σαββάτου εναντίον αυτοκινητοπομπής της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και η κρατική τηλεόραση του Ιράκ, η οποία ανέφερε πως οι επιθέσεις σημειώθηκαν βορείως της πρωτεύουσας, Βαγδάτης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από πλευράς Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις αυτές.

Κόρη Σουλεϊμανί: Ποιος θα εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα μου;

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, επισκέφθηκε το Σάββατο το σπίτι της οικογένειας του εκλιπόντος Σουλεϊμανί.

Η κόρη του 62χρονου υποστράτηγου τον ρώτησε «ποιος θα εκδικηθεί για τον πατέρα μου;», με τον Ρουχανί να της απαντά:

Ο πρόεδρος Ρουχανί επισήμανε πως οι ΗΠΑ διέπραξαν «σοβαρό λάθος», σκοτώνοντας τον Σουλεϊμανί κι ότι «οι Αμερικανοί θα υποστούν τις συνέπειες αυτή της εγκληματικής πράξης, όχι μόνο σήμερα, αλλά και κατά τα επόμενα χρόνια.

Αναβρασμός και προβληματισμός στην Τεχεράνη

Ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί έχει ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα της έντασης στην πρωτεύουσα του Ιράν, με τη μαζικότητα των διαδηλώσεων, να καταδεικνύουν, όπως μεταδίδει το CNNi, ότι οι Ιρανοί δείχνουν να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν οι ηγέτες τους από εδώ και πέρα.

Το όνομα του Σουλεϊμανί έχει καταστεί συνώνυμο της εκδίκησης, με τον κόσμο να ζητά από την ιρανική ηγεσία να απαντήσει δυναμικά έναντι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε μια απόσταση από τις μαζικές συγκεντρώσεις, άλλοι Ιρανοί ζυγίζουν τις επιλογές που έχει πλέον η Τεχεράνη και δείχνουν να ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες.

Ο 35χρονος Παρσά Σεϊφί, λέκτορας στο πανεπιστήμιο, λέει πως «ο Σουλεϊμανί ήταν ένας γενναίος στρατιώτης του Ιράν». «Νομίζω πως το Ιράν πρέπει να απαντήσει με κάθε δυνατό μέσο», προσθέτει ο ίδιος στο CNNi.

Όμως την άποψη αυτή, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο 19χρονος υποψήφιος φοιτητής, Φατεμέχ Γουαχαμπί.

Tags
Back to top button