Τούρκοι αξιωματούχοι σταμάτησαν ανταποκριτή των New York Times, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη και του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τον ανάγκασαν να μπει σε πτήση στο Λονδίνο, χωρίς να του εξηγήσουν γιατί δεν του επιτρέπουν να μπει στην Τουρκία. Θύμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν ο Ροντ Νόρντλαντ, ο οποίος έχει εργαστεί ως ανταποκριτής σε περισσότερες από 150 χώρες, ανάμεσά τους και η Τουρκία όπου βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα.
Οι New York Times στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρουν ότι το περιστατικό έγινε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης καταστολής ενάντια στον τοπικό και τον ξένο Τύπο, από τις τουρκικές αρχές. Ο αρχισυντάκτης των New York Times, Ντιν Μπάκετ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κίνηση και προσβολη κατά της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν επιτρέπεται σε ανταποκριτή της να μπει στην Τουρκία. Ομως, δεν είναι το μοναδικό ανάλογο περιστατικό.
Δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, ενώ αρκετοί ξένοι ρεπόρτερ έχουν συλληφθεί, απελαθεί ή τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα, ιδιαίτερα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Ντιόν Νισενμπάουμ, της Wall Street Journal, κρατήθηκε απομονωμένος για τρεις ημέρες τον Δεκέμβριο, χωρίς καμία εξήγηση, πριν φύγει τελικά από τη χώρα μαζί με τη σύζυγό του και τη νεογέννητη κόρη τους.
Οταν ο Νόρντλαντ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από το Λονδίνο, τον σταμάτησε η συνοριακή αστυνομία. Του είπαν ότι το όνομά του ήταν στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών, με εκείνους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα και του ανακοίνωσαν ότι τον βάζουν στην επόμενη πτήση επιστροφής, χωρίς να του εξηγήσουν γιατί, όπως είπε ο δημοσιογράφος. Ο Τούρκος δικηγόρος που συνεργάζεται με την εφημερίδα, ο Ορκούν Σετίνκαγια, ενημέρωσε τους New York Times ότι η αστυνομία του αεροδρομίου είπε σε συνάδελφό του πως ο λόγος ήταν η «εθνική ασφάλεια», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι εκπρόσωποι του γραφείου του Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θα ερευνήσουν το συμβάν. Πριν από αυτό, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για κάποια από τα ρεπορτάζ του Νόρντλαντ τους προηγούμενους δύο μήνες, ιδιαίτερα για τα όσα έγραψε από το Ντιγιάρμπακιρ, το προπύργιο του PKK.
Φωτογραφία: Twitter