Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν… η σέλφι του Βαλάντη μέσα στο Καπιτώλιο (όντως, είναι λίγο περίεργο,από τον Βαλάντη στον "Μιχαήλ Άγγελο των Η.Π.Α."…!). Λογικό είναι να καμαρώνει ο καταξιωμένος τραγουδιστής. Θα καμαρώνει σίγουρα όμως διπλά, όταν πληροφορηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από το Καπιτώλιο το έχει διακοσμήσει με ζωγραφιές ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης!
Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά, ο οποίος έφυγε για την Ιταλία λίγο πριν ή λίγο μετά τα Ορλοφικά (1770) για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων, και της Ιταλίδας Anna Bianchini (Άννα Μπιανκίνι). Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1806. Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του. Σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης.
Αργότερα μαθήτευσε δίπλα στον σπουδαίο Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τέχνης σε διάφορα μουσεία και μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους που έφτιαχναν τοιχογραφίες. Έτσι, μαζί με άλλους ζωγράφους, ανέλαβε την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του πάπα Πίου Θ’. Οι αναταραχές και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όμως, τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. (1852).
Εκεί, σε πολύ σύντομο διάστημα, έγινε γνωστός, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και ξεκίνησε να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες.
Αυτό βέβαια που τον έκανε διάσημο ήταν η τοιχογράφηση του Καπιτώλιου της Ουάσινγκτον, στον τεράστιο θόλο του οποίου φιλοτέχνησε την «Αποθέωση του Ουάσινγκτον». Συνολικά, τοιχογράφησε περισσότερα από 1.500 τ.μ. στο Καπιτώλιο, σε διάστημα 25 ετών.
Οι αναγεννησιακές του επιρροές (Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ), σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του Μπρουμίδη, που από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος ων Η.Π.Α.».
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ένας ακόμα μεγάλος Έλληνας, πέθανε τον Φεβρουάριο του 1880.