Τεράστιο πρόγραμμα άμεσου εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δυνατοτήτων 200 αρμάτων μάχης ξεκίνησε η Τουρκία μετά την απογοητευτική απόδοση και χαμηλή επιβιωσιμότητα που παρουσίασαν τα τουρκικά άρματα μάχης LEO2A4 και Μ60 στην Συρία και δεδομένης της καθυστέρησης που θα παρουσιάσει η ένταξη του εγχώριας ανάοτυξης άρματος μάχης Altay στον τουρκικό Στρατό, όπου αποκλείεται να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του πριν από ένα χρόνο από σήμερα.
Ουσιαστικά και παρά το μέγεθός του δεν αποτελεί παρά τμήμα ενός ακόμα μεγαλύτερου προγράμματος αναβάθμισης της προστασίας κάπου 700 αρμάτων μάχης Μ60ΤΤS και LEO2A4.
Το πρόγραμμα της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας (TKK: Turk Kara Kuvvetleri), έχει χαρακτηριστικά κατεπείγοντος, αφού θα κατακυρωθεί μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και για τα 200 άρματα μέχρι τέλος του 2019!
Εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των υπόλοιπων 700 αρμάτων κόστους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς στην επόμενη παρτίδα θα υπάρξουν και βελτιώσεις εκτός από την αυτοπροστασία και στο λογισμικό της του Κέντρου Ελέγχου Πυρός (FCS) και τα ηλεκτροοπτικά τους.
Το ύψος του ποσού που δεσμεύθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, είναι εξίσου εντυπωσιακό, αφού θα διατεθεί το απίστευτο νούμερο των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε άρμα (!) που σημαίνει ότι θα φτάσει τα 470 εκατομμύρια (μόνο για την ενίσχυση της θωράκισης)!
Αυτό το ποσό κοστίζει ένα καινούριο ρωσικό Τ-90 ή ένα αντίστοιχο κινεζικό Τype-90, ενώ και τα μεταχειρισμένα αμερικανικά Μ1Α1 Abrams πωλούνται ακριβώς γύρω από το αυτό το νούμερο: 2,5-3 εκατ ευρώ η μονάδα!
Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το πρόγραμμα αφορά 120 από τα 170 άρμα μάχης Μ60T Sabra τα οποία ήδη είχαν εκσυγχρονιστεί ήδη από την Israel Military Industries (IMI) που είχε ανατεθεί το 2005.
Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης ανήκουν στην δύναμη της 1ης Στρατιάς της Ανατολικής Θράκης και είναι παραταγμένα απέναντι από το ελληνικό Δ'ΣΣ, αλλά έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις επιχειρήσεις στην Συρία (περίπου το 10% έχει απωλεστεί).
Επίσης η Αγκυρα εκσυγχρονίζει πιλοτικά 40 άρματα μάχης Leopard-2A4, με ένα νέο τουρκικό πακέτο αναβάθμισης και εν συνεχεία θα συνεχιστεί η αναβάθμιση κάπου 300 αρμάτων του τύπου, δηλαδή του συνόλου των αρμάτων μάχης του τύπου που διαθέτει η Τουρκία, τα οποία έχουν υποστεί βαριές απώλειες στην Συρία (περίπου το 25% όσων αρμάτων ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις).
Ακόμα εκσυγχρονίζονται πιλοτικά 40 Μ60Α3ΤΤS με ένα νέο τουρκικό πακέτο αναβάθμισης και θα ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός άλλων 400 αρμάτων του τύπου από τα 645 άρματα του τύπου που έχουν απομείνει από τα 658 που υπήρχαν πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις στην Συρία.
Ετσι το πρόγραμμα θα αφορά:
-40 Leopard 2A4
-120 Μ60Τ Sabra αλλά και
-40 M60A3 TTS
Πέντε τουρκικές εταιρίες (Aselsan, Roketsan, BMC, Otokar και FNSS) συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από αυτές η θυγατρική της Aselsan, Ballistic Protection Systems, έχει αναλάβει τη σχεδίαση της πολυστρωματικής θωράκισης του Altay και ότι η Aselsan έχει αναπτύξει, το σύστημα ενεργητικής προστασίας AKKOR (Aktif Koruma) που θα εξοπλίσει το νέο άρμα μάχης Altay.
Η ενίσχυση της προστασίας των αρμάτων, πρόκειται για την "καρδιά" του προγράμματος.
Τα διδάγματα από τις μαζικές τουρκικές απώλειες αρμάτων μάχης στην Συρία, έχουν θορυβήσει και τον Ελληνικό Στρατό που διαθέτει ακριβώς τους ίδιους τύπους και βέβαια σε μία πιθανή σύγκρουση θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερη αντιαρματική ισχύ απ'ότι οι τουρκικές δυνάμεις αντιμετώπισαν στην Συρία από τις δυνάμεις του ISIS.
Στο νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μαρτίου που κυκλοφορεί την ερχόμενη Τετάρτη μπορείτε να διαβάσετε σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ.
Δείτε ορισμένες από τις απώλειες των τουρκικών αρμάτων στην Συρία.