Διεθνή Θέματα • 11/12/2021 - 09:40
Κολομβία: Στρατιωτικοί ομολόγησαν ότι εκτελούσαν αμάχους για να εμφανίζουν "βελτιωμένες επιδόσεις" στον πόλεμο
Ομολόγησαν ότι σκότωσαν 247 ανθρώπους
Είκοσι ένας στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ένας ταξίαρχος, ομολόγησαν ότι συμμετείχαν στην εκτέλεση εκατοντάδων πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εμφάνιζαν ως αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες, ανακοίνωσε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο για την Ειρήνη (JEP).
Οι 21 κατηγορούμενοι, μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, ομολόγησαν ότι σκότωσαν 247 ανθρώπους κατά τη δεκαετία 2000-2010, ανέφερε η δικαστής Καταλίνα Ντίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οι εκτελέσεις των αμάχων έγιναν στην περιοχή καλλιέργειας κόκας Κατατούμπο (120 θύματα), στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και στα παράλια της Καραϊβικής (127).
Ένας πολίτης ομολόγησε εξάλλου ότι ήταν «συνεργάτης» των στρατιωτικών στις «παράνομες πράξεις» τους.
Το ειδικό δικαστήριο έχει ασκήσει διώξεις σε 25 στρατιωτικούς για την εν ψυχρώ εκτέλεση νεαρών ανδρών, στην πλειονότητά τους φτωχών χωρικών. Τα θύματα εμφανίζονταν κατόπιν ως αντάρτες που έπεσαν σε μάχες, ώστε να εμφανίζονται βελτιωμένες οι «επιδόσεις» των στρατιωτικών στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών και των ενόπλων οργανώσεων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το JEP εκτίμησε ότι τουλάχιστον 6.402 άμαχοι σκοτώθηκαν από στρατιώτες μεταξύ 2002-2008, αριθμός τριπλάσιος από εκείνον που υπολόγιζε έως τότε η εισαγγελία.
Η αποκάλυψη αυτών των εκτελέσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί ποτέ οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας. Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση και ο πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε (2002-8) διέψευσαν ότι επρόκειτο για μια «συστηματική δράση».
Οι στρατιωτικοί κρατούσαν λογαριασμό των ανταρτών και των εμπόρων ναρκωτικών που σκοτώνονταν και με αυτά τα «θετικά» αποτελέσματα κέρδιζαν μετάλλια και προαγωγές. Χιλιάδες νεκροί ήταν στην πραγματικότητα απλοί πολίτες που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.
Μεταξύ των στρατιωτικών που ομολόγησαν την ενοχή τους ήταν και ο ταξίαρχος Παουλίνο Κορονάντο, πρώην διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας που δρούσε στην περιοχή των συνόρων. Σύμφωνα με το JEP, ο ταξίαρχος ζήτησε συγγνώμη για «τη μεγάλη οδύνη που προκάλεσε» με «αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις που οδήγησαν στον θάνατο αθώους ανθρώπους» και «γέμισαν με βαθιά θλίψη τους οικείους τους».