Η συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ έδειξε πιο πολύ από ποτέ πως το χάσμα μεταξύ ΕΕ και ειδικότερα της Γερμανίας και ΗΠΑ βαθαίνει ολο ένα και περισσότερο.
Όσο κι αν τα Γερμανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη συζήτηση για τον αγωγό Nord Stream 2 φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τις συζητήσεις περί Ουκρανίας και Συρίας ,η αλήθεια είναι ότι Πούτιν και Μέρκελ δεν είχαν κανέναν άλλο λόγο για να συναντηθούν και ειδικά όχι για 3 ώρες.
Στη συνάντηση αυτή Βλάντιμιρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν μαζί (!) τυχόν αμερικανικές κυρώσεις στον αγωγό,Nordstream 2 τον οποίο ο Τραμπ θέλει να αποτρέψει πάση θυσία καθώς οι ΗΠΑ ανέκαθεν θεωρούσαν την Ευρώπη «τσιφλίκι» τους και τους κακοφαίνεται να πουλά κάποιος άλλος φυσικό αέριο και ειδικά η Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρ Πέσκοφ προχώρησε σε αναλυτικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Σαββάτου ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ήταν κερδοφόρο και ανταγωνιστικό καθώς και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώθει, δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Συζήτησαν για μεγάλα έργα όπως το Nord Stream 2. [Ο Πούτιν και η Μέρκελ] επεσήμαναν την εμπορική φύση και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτού του έργου, και ο Πούτιν και η Μέρκελ συμφώνησαν ότι δεν ήταν σωστό να πολιτικοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το έργο», δήλωσε ο εκπρόσωπος
Ο Πέσκοφ τόνισε ότι ο Πούτιν και η Μέρκελ συζήτησαν πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του σχεδίου Nord Stream 2.
"Υπάρχει μια γενική κατανόηση ότι τα έργα είναι εμπορικά κερδοφόρο και ανταγωνιστικό και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία της από πιθανές επιθέσεις ... τρίτων και για την ολοκλήρωση του έργου", δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν και η Μέρκελ συζήτησαν επίσης τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
"Έχουμε συζητήσει τις προοπτικές της μεταφοράς αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας", πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Το Nord Stream 2 είναι μια κοινοπραξία της Gazprom και της Engie της Γαλλίας, της Αυστριακής OMV AG, της Βασιλικής Ολλανδικής Shell της Μεγάλης Βρετανίας και της Δανίας, της Γερμανικής Uniper και της Wintershall. Ο αγωγός θα διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα από τη ρωσική ακτή σε ένα κόμβο στη Γερμανία και θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2019.
Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις απρόβλεπτες αποφάσεις ορισμένων χωρών για την εισαγωγή δασμών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Τα μέρη συζήτησαν για το διεθνές εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις και εξέφρασαν την αμοιβαία ανησυχία τους για τις απρόβλεπτες αποφάσεις, ιδίως στον τομέα των δασμών, που λαμβάνονται από μερικά κράτη, οι οποίες μπορεί τελικά να έχουν αρνητικές συνέπειες για όλο το σύστημα εμπορικών και οικονομικών δεσμών», δήλωσε ο Πεσκόφ δημοσιογράφους.
Επίσης ο Πεσκόφ αποκάλυψε πως ο Πούτιν μιλά τακτικά με τα αφεντικά των γερμανικών βιομηχανιών.
«Ο Πούτιν επικοινωνεί τακτικά με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών και θέλει να συνεχίσει αυτή την πρακτική, υπογράμμισαν τα σχέδια πολλών γερμανικών εταιρειών που αποσκοπούσαν στην επέκταση της παρουσίας τους στη ρωσική αγορά.Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μας για μια τέτοια συνεργασία» δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους.