Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή: Πόσο τη φοβούνται οι Έλληνες – Τι μέτρα παίρνουν για το περιβάλλον

Αυξημένη έως και 5 °C είναι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας εφέτος σε σχέση με την περίοδο 2008-2023. Σύμφωνα με άρθρο του meteo.gr για τη θερμοκρασία στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, οι τιμές κινούνται σε πρωτοφανή για την εποχή υψηλά επίπεδα και σε συμφωνία με τις ακραίες θερμοκρασίες του αέρα, σύμφωνα με το 

«Ήδη σε περιοχές του Νοτίου Ιονίου και των Δωδεκανήσων παρατηρούνται τιμές άνω των 20 °C στα πρώτα 10 εκ βάθος στην επιφάνεια της θάλασσας» σημειώνεται, ενώ οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ξεπερνούν τοπικά και τους 5 °C.

Το μίνι καλοκαίρι των ημερών προοιωνίζεται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες για τους θερινούς μήνες, τη μία μόνο όψη του νομίσματος της κλιματικής κρίσης· Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι ακραίοι χειμώνες, παράγοντας που συνδέθηκε με περισσότερα από 470.000 θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια τα τελευταία 30 χρόνια, με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα σε εθνικό επίπεδο όχι μακριά, παρά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Η χώρα μας έχει αφήσει τη θέση του παρατηρητή και συμμετέχει ενεργά στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία ευάλωτων πληθυσμών, με στόχο τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών και παρεμβάσεων δημόσιας υγείας. Πού στέκεται όμως ο μέσος Έλληνας σε σχέση με την αυξανόμενη απειλή;

Πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες

Το Νοέμβριο του 2023, το meteo.gr «έτρεξε» online έρευνα για την κλιματική αλλαγή μεταξύ επισκεπτών του από όλη τη χώρα, κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα της οποίας ήταν:

  • ο σχετικά υψηλός μέσος κλιματικός εγγραμματισμός – 70% είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτό πρόβλημα, 50% ότι είναι απόλυτα κατανοητή η ανησυχία για τη σοβαρότητά της-, μέτρια όμως ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή τους
  • η μέτρια προσήλωση σε πράσινες συμπεριφορές σχετικά με μέτρα χωρίς οικονομική επιβάρυνση (ανακύκλωση, λελογισμένη κατανάλωση νερού,
  • η χαμηλή πρόθεση για υιοθέτηση μέτρων με οικονομική επιβάρυνση (π.χ. ιδιωτική ασφάλιση οικίας, κατασκευαστικές παρεμβάσεις στο σπίτι κ.α.).

Αναλυτικά η δημοσκόπηση .

Ποιοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή

Δημοσιεύθηκαν προσφάτως τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες – Μέρος Α΄: Σύγχρονες προκλήσεις, πλαίσιο αξιών, θεσμοί και ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με τις απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή, προκύπτει ότι:

  • 9,5% τη θεωρούν τη θεωρούν ως πρώτη από τις δύο μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον των Ελλήνων (τρίτη μετά την οικονομία και το δημογραφικό της χώρας, 28,1% και 22,3% αντίστοιχα), κυρίως στις ηλικίες 17-24 ετών (10,7%), 25-39 ετών (10,3%) και 40-54 ετών (10%)
  • 20,5% τη θεωρούν γενικά μία από τις μεγαλύτερες απειλές μετά την οικονομία (49,1%) και το δημογραφικό (36,7%), κυρίως οι νέοι 17-24 ετών (22,3%), οι 25-39 ετών κυρίως (26,3%).

    Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ για κλιματική αλλαγή: Οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

Αναφορικά με τις μεγαλύτερες απειλές για τις μελλοντικές γενιές στον πλανήτη, η κλιματική αλλαγή και µόλυνση του περιβάλλοντος έρχεται πρώτη τόσο ως πρώτη αναφορά (29,8%) όσο και συνολικά (48,9%). Τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 (23,1% και 39,5), χαμηλότερα όμως συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2019 (34,7%, 49%). Οι γενιές με τη μεγαλύτερη ανησυχία αποδείχθηκαν οι 25-39 ετών (51,7%) και 40-54 ετών (50,1%).

Στο ερώτημα για τις σημερινές ή μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα ζωής των ίδιων και της οικογένειάς τους:

  • 43% ανέφεραν ότι τους επηρεάζει αρνητικά σήμερα
  • 44,6% πιστεύουν ότι θα τους επηρεάσει αρνητικά στο μέλλον
  • 11,2% θεωρεί ότι δεν θα βιώσει επιπτώσεις.

Κάποιες απόψεις των Ελλήνων για την κλιματική αλλαγή:

  • 94,7% τη θεωρεί πρόβλημα όλου του πλανήτη
  • 90,8% πιστεύει ότι επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή σε θάλασσες και ωκεανούς (αύξηση θερμοκρασίας και στάθμης νερού, εξαφάνιση ειδών)
  • 90,8% θεωρεί αναγκαία τη χάραξη ενός νέου, αυστηρότερου πλαισίου για την αντιμετώπισή της
  • 83,1% προκρίνει την αποφυγή πολλών ψαριών και θαλασσινών λόγω μόλυνσης ή κίνδυνου εξαφάνισης από τις αλλαγές στο οικοσύστημα και την υπεραλίευση
  • 76% θεωρεί ότι η παράκτια Ελλάδα θα επηρεαστεί περισσότερο
  • 68% τη χαρακτηρίζει μόνιμη απειλή για τη ζωή/περιουσία του
  • 48,5% τη θεωρεί εφεύρημα των πλούσιων χωρών σε βάρος των φτωχών

Για το 73,1%, η κλιματική κρίση είναι ζήτημα που μπορεί να λυθεί. Ποιες όμως ενέργειες γίνονται προς αυτόν τον στόχο:

  • 93,3% επιλέγει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
  • 92,2% ανακυκλώνει
  • 65,5% περιορίζει τη χρήση νερού
  • 61% περιορίζει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο/αεροπλάνο
  • 53,7% περιορίζει την κατανάλωση κρέατος 53,7%
  • 44,7% συμμετέχει σε αναδασώσεις/καθαρισμούς ακτών 44,7%

Διαβάστε την έκθεση της διαΝΕΟσις .

Tags
Back to top button