Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειδώνει ΝΑΤΟϊκούς στόχους σε Ευρώπη: Η Ρωσία μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους στην Λευκορωσία - Tu-22M3 σε αποστολή κρούσης

Πολύ σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις για την Ευρωατλαντική Ασφάλεια λαμβάνουν χώρα καθώς Λευκορωσία και Ρωσία συμφώνησαν σε νέο στρατιωτικό δόγμα με το Μινσκ να μετατρέπεται ξανά σε “mega” πυρηνική βάση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Λευκορωσία θα αποκηρύξει πολύ σύντομα το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, θέτοντας τέλος στην ουδετέροτητα της χώρας και στο καθεστώς απο-πυρηνικοποίησης που ίσχυε μέχρι τώρα.

Αυτό σημαίνει πως ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ευρώπη αλλά και χώρες μέλη της ΕΕ θα βρίσκονται- εντός ελάχιστων λεπτών- εντός πυρηνικού βεληνεκούς.

Η αρχή γίνεται σταδιακά.

Στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 στην Λευκορωσία

Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 Backfire προχώρησαν σε εικονικές προσβολές εναντίον ουκρανικών και ΝΑΤΟΪκών στόχων στην Ευρώπη όπως Πολωνία, Ρουμανία και χώρες της Βαλτικής.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

“Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 προχώρησαν σε “περιπολίες” στον Εναέριο Χώρο της Λευκορωσίας και επέστρεψαν πίσω στην Ρωσία.

Κατά την διάρκεια της πτήσης τους προχώρησαν στην διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με την Αεροπορία και την Αεράμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας.

Η διάρκεια της πτήσης τους ήταν 4 ώρες. Όλες οι ασκήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς” αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρώσοι υπενθυμίζουν στο ΝΑΤΟ πως αυτά τα αεροσκάφη ανήκουν στην πυρηνική “τριάδα” της χώρας καθώς μπορούν να φέρουν και πυρηνικούς πυραύλους εκτός από υπερηχητικούς Kh-32.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 έχουν εμβέλεια 5. 000 χιλιομέτρων και φέρουν τον πύραυλο Kh-32 εμβέλειας 600-1000 χλμ. Αυτό τους επιτρέπει να βομβαρδίζουν εχθρικούς στόχους χωρίς να εισέρχονται στην Ζώνη Αεράμυνας του αντιπάλου.

Ο Kh-32 μπορεί να ξεπεράσει τα 4 Mach διαφεύγοντας από την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα που προσφέρουν οι SM-6.

Επιπλέον μπορούν να μεταφέρουν 69 βόμβες FAB των 250 kg ή οκτώ FAB-1500, πυραύλους Χ-15 για προσβολή ναυτικών στόχων.

Προφανώς αυτή ήταν η απάντηση της Μόσχας στην χτεσινή κίνηση του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Λευκορωσία: Aλλάζει το Σύνταγμα για να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα

Η Λευκορωσία δια χειρός Α. Λουκασένο, έχει ήδη ετοιμάσει προσχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος της προκειμένου να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, η Λευκορωσία δημοσίευσε προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμά της και τις υπέβαλε για δημόσια διαβούλευση.

Το νέο Σύνταγμα της Λευκορωσίας θα τεθεί σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου. Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν στη Λευκορωσία να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της για πρώτη φορά από το 1996.

Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει τον Α.Λουκασένκο να πραγματοποιήσει την προσφορά περί φιλοξενίας ρωσικών πυρηνικών όπλων σε Λευκορωσικό έδαφος, την οποία είχε κάνει δημόσια στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα μήνα μέσω της ρωσικής τηλεόρασης.

“Προσφέρω στον Β.Πούτιν την επιστροφή των πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία” είχε πει.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την τήρηση των υποχρεώσεών που είχε αναλάβει η Λευκορωσία βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο κωδικοποίησε το καθεστώς απο-πυρηνικοποίησης βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

Οι αλλαγές εξαλείφουν επίσης την ουδετερότητα της χώρας, η οποία ήταν μέρος της στρατηγικής της θέσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

“Μου άσκησε πίεση ο Γιέλτσιν”

Οι περισσότερες από τις πρώην εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων της Λευκορωσίας, στέγαζαν και εκτόξευαν σοβιετικούς πυραύλους SS-25. Αυτές παραμένουν στη θέση τους και είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Οι εργασίες για την αποπυρηνικοποίηση της Λευκορωσίας πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος Μείωσης Απειλών, γνωστό και ως Πρόγραμμα Nunn-Lugar, που έχει σχεδιαστεί για τη διαφύλαξη και την εξάλειψη των πρώην σοβιετικών πυρηνικών όπλων και της σχετικής υποδομής.

Στη συνέντευξη στο Russia Today, ο Λουκασένκο είχε πει ότι ποτέ δεν θα είχε εγκαταλείψει το δικαίωμα της Λευκορωσίας στα πυρηνικά όπλα υπογράφοντας το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, εάν υπήρχε οποιοσδήποτε τρόπος να το αποφύγει.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν του άσκησε προσωπική πίεση να συμμορφωθεί και να επιστρέψει τα SS-25 στη Ρωσία.

Όλα οι πύραυλοι SS-25 και οι πυρηνικές τους κεφαλές επιστράφηκαν τον Νοέμβριο του 1996.

Ο Λουκασένκο συνέχισε δηλώνοντας ότι σε πείσμα της πίεσης των ΗΠΑ δεν κατέστρεψε τις τοποθεσίες αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων SS-25. Θυσίασε μόνο μία τοποθεσία αφήνοντας ανέπαφες 81 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων SS-25.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λουκασένκο κινήθηκε γρήγορα για να αφαιρέσει τους σχετικούς περιορισμούς από το σύνταγμα της Λευκορωσίας. Το ισχύον σύνταγμα (άρθρο 18, παράγραφος 2) έχει ως εξής:

“Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας στοχεύει να καταστήσει την επικράτειά της ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά και να καταστήσει το κράτος ουδέτερο”.

Πλέον αυτό δεν υπάρχει…

Δείτε βίντεο με την αποστολή των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Τu-22M3

 

Tags
Back to top button