Απαντήσεις για την αποτυχία της ευρωζώνης, αλλά και τη νέα κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας εκτός ευρώ δηλώνει πως εμπεριέχει η μελέτη που έχει ετοιμάσει ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας.
Ο κ. Λαπαβίτσας θα παρουσιάσει τη μελέτη μαζί με τους συνεργάτες Θ. Μαριόλη και Κ. Γαβριηλίδη (μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής), την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα,
Όπως λέει ο κ. Λαπαβίτσας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόκειται για «ό,τι σοβαρότερο υπάρχει ως πρόταση/μελέτη στην Ελλάδα και Ευρώπη αυτή τη στιγμή».
Η μελέτη εξετάζει τα αίτια της κρίσης ευρωζώνης και Ε.Ε. (συσχετίζοντάς τα με την οικονομική πολιτική της Γερμανίας και την ηγεμονική θέση που διατηρεί στην ευρωζώνη στηριζόμενη σε έναν πραγματικό «νεομερκαντιλισμό»), καθώς και τη νέα πορεία της Ελλάδας εκτός ευρώ.
Συγκεκριμένα, καταδεικνύει με αναλυτικό τρόπο τη διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη, στην κατεύθυνση μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση του εισοδήματος. Περιγράφει τα αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας.
Αναλύει τις κυριότερες επιπτώσεις αυτής της μετάβασης, περιλαμβανομένου του πληθωρισμού, προτείνει νέα δημοσιονομική πολιτική με στόχο τη μείωση της ανεργίας και αναλύει τη διεθνή θέση της ελληνικής οικονομίας, τις εισαγωγές και εξαγωγές, και κυρίως τις διαρροές στο εξωτερικό.
Μονομερείς ενέργειες
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η κυβέρνηση που θα αναλάβει να υλοποιήσει τη μονομερή ενέργεια εξόδου από το ευρώ πρέπει να ανακοινώσει ότι:
Αναστέλλονται οι εξωτερικές πληρωμές του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της ΤτΕ προς το Ευρωσύστημα.
Η ΤτΕ τίθεται υπό κυβερνητικό έλεγχο και όλες οι τραπεζικές εργασίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές για λίγες ημέρες.n
Ορίζεται δημόσιος επίτροπος για όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες τράπεζες με ευρύτατη πληρεξουσιότητα.
Το σύστημα ελέγχου κεφαλαιακών ροών και τραπεζικών πράξεων, που ισχύει από το 2015, θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και θα συνεχιστεί για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα.n
Ολοι οι λογαριασμοί και όλες οι οφειλές στο ελληνικό σύστημα πληρωμών που διέπονται από την εθνική νομοθεσία θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα με ισοτιμία 1:1.n
Οι καταθέσεις και τα χρέη ατόμων και επιχειρήσεων που εμπίπτουν στην ελληνική νομοθεσία θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα με ισοτιμία 1:1. Για όσα εμπίπτουν σε ξένη νομοθεσία, θα πρέπει να γίνει σχετική διευκόλυνση.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλους τους παράγοντες της εγχώριας οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, η μελέτη αυτή «ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση της εναλλακτικής στρατηγικής που χρειάζεται η Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περαιτέρω ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε δημόσια βάση και φυσικά της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης. Αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα».